Connect with us

Lifestyle

Първата мобилна къща за “градски номади” посреща собственика си

Avatar

Публикувано

на

Urban Nomads 3 small1

Първата мобилна микро-къща за бездомни хора от проекта “Градски номади” бе предадена на новия си собственик, Боян “Боби” Кондов, вчера.  Поставена е в района на Княжеската градина,  като колелата позволяват да бъде местена из града.

Къщичката е изградена от екипа на “Градски номади” с помощта на Tворческо сдружение “Щипка” и група доброволци. Използвани са предимно рециклирани и дарени материали – дървени палета, изолационни плочи и винил от билборд. Интериорът e съобразен с нуждите на собственика и включва легло с вградени шкафове, сгъваема маса и рафтове за книги, а екстериорът – “тераса” с изкуствена трева и отварящ се покрив.

“Искахме да създадем дом, а не просто подслон за Боби. Къщичката е правена с много любов и внимание към малките детайли, които създават домашен уют,” споделят от “Градски номади”. “Същевременно, тя е една красива добавка към градската среда, която пасва идеално на модерния облик на София.”

Подкрепата на Дирекция “Социални дейности” и Дирекция “Сигурност” към Столична община бе от ключово значение за реализацията на тази част от проекта, за което екипът на “Градски номади” изразява искрената си благодарност.

Успоредно с изграждането на къщичката, през май бяха проведени 50 дълбочинни интервюта с бездомни хора в широкия център на София. Това изследване е първата стъпка към планирането на мащабно проучване в цяла България. На база на него ще бъдат предложени нова стратегия за преброяване на бездомните и промени в държавните политики спрямо тази група.

Advertisement

През първата, пилотна фаза на проекта (април-юни 2015) – финансирана в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. – предстои още заснемането на образователен клип за живота на бездомните, както и завършването на три колички за събиране на отпадъци.

В следващата си фаза – от септември 2015 – проектът “Градски номади” предвижда изграждането на 25+ мобилни микро-къщи годишно, както и на мобилни бани и перални. С тези алтернативни решения, проектът отговаря на основните ежедневни нужди на бездомните – подслон и санитарни условия – като се съобразява с номадския им начин на живот. Ще бъде разработено и социално предприятие, чрез което бездомните да развиват нови умения и трудът им да бъде заплащан.

Междувременно, екипът се фокусира върху създаването на мрежа от партньорски организации и търсенето на финансова подкрепa за активностите, предвидени във втората фаза на “Градски номади”.

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“1024″]Urban Nomads 1 - small[/media-credit]

Continue Reading
Advertisement