Connect with us

Култура

Първи том от президентските мемоари на Барак Обама излиза през ноември

Avatar

Публикувано

на

Obetovana zemya

Президентските мемоари на Барак Обама, 44-тия президент на Съединените щати, ще бъдат издадени в два тома. Световната премиера на първия том, озаглавен ОБЕТОВАНА ЗЕМЯ, е планирана за вторник, 17 ноември 2020 г., като книгата ще бъде издадена едновременно на 25 езика.

ОБЕТОВАНА ЗЕМЯ ще бъде издадена на български от издателство СОФТПРЕС на 1 декември 2020 г. Изданието на английски език ще бъде публикувано в Съединените щати и Канада с твърди корици и в електронен формат от Crown, импринт на Random House Publishing Group, дивизия на Penguin Random House.

Датата на издаване на втория и заключителен том все още не е определена и ще бъде обявена на по-късен етап. Подробности за турнето за представяне на книгата на президента Обама ще бъдат съобщени по-късно през есента.

В ОБЕТОВАНА ЗЕМЯ Барак Обама разказва от първо лице историята на своята невероятна одисея от млад мъж, който търси своята идентичност, до лидер на свободния свят и описва в изумително лични детайли както своето политическо образование, така и ключовите моменти от историческия си първи мандат като президент – време на драматични трансформации и смут.

Предоставяйки разтърсващо, дълбоко лично свидетелство за историята в мига на нейното случване, Обама повежда читателите на завладяващо пътуване от най-ранните си политически амбиции, през решителната победа на първичните избори в Айова, която показва силата на обществения активизъм, до повратната нощ на 4 ноември 2008 г., когато е избран за 44-ти президент на САЩ и се превръща в първия афроамериканец на най-високата позиция в държавата.

Advertisement

Размишлявайки върху президентския си мандат, той предлага дълбоко и единствено по рода си изследване и на невероятния обхват, и на ограниченията на президентската власт, както и уникален поглед отвътре към динамиката на американската партийна политика и международната дипломация. Обама кани читателите в Овалния кабинет и в Залата за извънредни ситуации в Белия дом, води ги до Москва, Кайро, Пекин и отвъд. Научаваме мислите му, докато съставя своя кабинет, докато се бори с глобалната финансова криза, предприема мерки срещу Владимир Путин, преодолява непреодолимите пречки, за да осигури прокарването на нов закон за здравеопазването, сблъсква се с генерали по въпроса за американската стратегия в Афганистан, започва реформа на Уолстрийт, отговаря на разрушителната експлозия на нефтената платформа „Дийпуотър Хърайзън“ и разрешава операция „Копието на Нептун“, която води до смъртта на Осама бин Ладен.

ОБЕТОВАНА ЗЕМЯ е необикновено лична и интроспективна – историята на един мъж, който се изправя срещу историята,  разказ за вярата на обществения организатор, подложена на тест на световната сцена. Обама откровено описва тънкия баланс при кандидатирането му за президент като афроамериканец, едновременно понесъл очакванията на едно поколение, вкопчено в посланията за „надежда и промяна“, и изправен пред сблъсък с морални предизвикателства при вземането на решения с огромен залог. Разказва честно за силите, които се изправят срещу него зад граница и у дома, говори открито за това как животът в Белия дом засяга неговата съпруга и дъщерите му и разкрива без страх своите лични съмнения и разочарования. И въпреки това никога не се отклонява от твърдата вяра, че във великия и продължаващ Американски експеримент прогресът винаги е възможен.

Президентът Обама казва:

„Нищо не може да се сравни с това да завършиш книга и аз съм горд с тази. Прекарах последните няколко години в размисли за своя президентски мандат и в ОБЕТОВАНА ЗЕМЯ се опитах да представя честна равносметка за президентската си кампания и за годините в Овалния кабинет – ключовите събития и хората, които ги предизвикаха; моята гледна точка за това, което постигнах, и за грешките, които допуснах; политическите, икономическите и културните сили, с които се сблъскахме с екипа ми тогава – и с които като нация продължаваме да се борим и днес. Опитах се да дам на читателите и усещане за личното пътуване, през което двамата с Мишел минахме през тези години, с всички негови невероятни върхове и спадове. И накрая – във времена, в които Америка преминава през огромни сътресения, книгата предлага някои мои мисли за начина, по който можем да излекуваме разделението в нашата страна, като продължим напред и се погрижим демокрацията ни да е ефективна за всички – задача, която не зависи еднолично от който и да е президент, а зависи от всички нас като ангажирани граждани. Освен да е забавно и информативно четиво, голямата ми надежда е, че тази книга ще вдъхнови младите хора в цялата страна – и в целия свят – да поемат щафетата, да вдигнат глас и да изиграят своята роля в преобразяването на света към по-добро.“

Английското издание на ОБЕТОВАНА ЗЕМЯ ще бъде публикувано в САЩ и Канада от Crown/Penguin Random House и в Англия и териториите на Британската общност от Viking, имринт на Penguin General Books към Penguin Random House UK. Книгата ще бъде издадена в превод на 24 езика, между които: ИСПАНСКИ Debate/Penguin Random House Grupo Editorial, НЕМСКИ Penguin Verlag/Penguin Random House Verlagsgruppe, ПОРТУГАЛСКИ БРАЗИЛИЯ Companhia das Letras, ПОРТУГАЛСКИ ПОРТУГАЛИЯ Objectiva/Penguin Random House Grupo Editorial, ФРЕНСКИ Editions Fayard, АЛБАНСКИ Dudaj Publishing, АРАБСКИ Hachette Antoine/Naufal, КИТАЙСКИ Business Weekly Group, ЧЕШКИ Argo, ДАТСКИ Lindhardt og Ringhof, ХОЛАНДСКИ Hollands Diep, ФИНЛАНДСКИ Otava Publishing Company, ГРЪЦКИ Athens Bookstore Publications, ИВРИТ Yedioth Books, УНГАРСКИ HVG Publishing  Co., ИТАЛИАНСКИ Garzanti, ЯПОНСКИ Shueisha, КОРЕЙСКИ Woongjin Think Big Co., Ltd., ЛИТОВСКИ Alma Littera, НОРВЕЖКИ Cappelen Damm, ПОЛСКИ Agora Publishing House, РУМЪНСКИ Editura Litera, ШВЕДСКИ SWEDISH Albert Bonniers Förlag, и ВИЕТНАМСКИ VIETNAMESE First News–Tri Viet Publishing Co., Ltd.

Барак Обама е 44-тият президент на Съединените американски щати, избран през ноември 2008 г. и заемал длъжността два поредни мандата. Той е автор на два бестселъра на New York Times – „Баща ми и аз“ и „Дързостта на надеждата“, и носител на Нобеловата награда за мир 2009. Живее във Вашингтон със съпругата си Мишел. Семейството има две дъщери – Малия и Саша.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement