Connect with us

Събития

Пъстроцветни кукери повеждат шествието за десетия юбилеен София Прайд

Avatar

Публикувано

на

Десетото мирно шествие на лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора (ЛГБТИ) и техните близки и приятели – София Прайд, избира нов подход, с който да извоюва равни права за българската общност. Кампанията тази година е под наслов „Да прогоним предразсъдъците“ и цели да насърчи дискусия за приемането на различните и да покаже красотата на толерантното поведение към хората с нехетеросексуална ориентация.

В българските традиции кукерите плашат и прогонват чрез специални магически танци и страшни маски завинаги злите духове и орисници, така че да има богата реколта през следващата стопанска година. Преобразяването на кукерската традиция за София Прайд в цветове и елементи, свързани с ЛГБТИ общността, носи посланието, че усилията трябва да се насочат към премахване на вътрешните ни бариера, а именно — предразсъдъците към различните. С включването на преобразените кукери към шествието, София Прайд 2017 гони злия дух на хомофобията и трансфобията от българското общество.

„Промяната на нагласите и възприемането на различна гледна точка отнема време. Но винаги започва отвътре. Да проявиш уважение и да зачиташ правото на някого да бъде различен изисква смелост и воля на духа. Предразсъдъците са дълбоко вкоренени в светогледа на човека и преборването им не е лесно. За да успеем в това начинание е необходимо да създадем продуктивен диалог и да покажем, че различният от теб не е по-добър или по-лош – той просто е различен. Преди 10 години станахме част от голямото семейство на европейската общност и въпреки че има дълъг път пред нас, положителната промяна в нагласата на хората е вече осезаема“, обясняват от организационния комитет на София Прайд.

Фотограф – Михаил Новаков

Тази година, освен 10 години София Прайд, страната ни отбелязва и 10 години от присъединяването ни към европейската общност. Десетилетие по-късно много повече хора се осмеляват да бъдат открити за своята сексуалност и полова идентичност, но дискриминацията продължава да е факт и тема, за която не се говори или се отрича. Основната и краткосрочна цел на прайда е не просто равното третиране на ЛГБТИ хората, но и приемането им от страна на обществото. София Прайд настоява за признаване на престъпленията от омраза на основата на сексуална ориентация и полова идентичност в Наказателния кодекс, узаконяване и равнопоставеност на всички семейства, независимо от пола, половата самоидентификация и сексуалната ориентация на партньорите и др.

Advertisement

София Прайд 2017 за поредна година е съпътстван от арт седмица и филмов фестивал. Културната програма на шествието представя разнообразна селекция от представления, филми, изложби и книги, посветени на хората с нехетеросексуална ориентация и проблемите, пред които се изправят.   

София Прайд традиционно се ползва с подкрепата на множество дипломатически мисии, а през годините участие в него са взимали знаменитости от сферата на музиката и хореографията като Мария Илиева, Орлин Павлов, Рут Колева, Иво Димчев, Теди Кацарова и др.

През 2017 г. партньори в организирането на София Прайд са рекламна агенция NEXT-DC и PR агенция AMI Communications.

Continue Reading
Advertisement