Connect with us

Общество

„Разкази за Родината” от Дмитрий Глуховски – безмилостна гротеска на руската действителност

Avatar

Публикувано

на

за родината корица

След хитовата поредица „Метро 2033”, „Метро 2034” и „Метро 2035” и великолепната антиутопия „Бъдеще” неподражаемият Дмитрий Глуховски ще зарадва своите почитатели с изумителни фантастично-хумористични разкази,  в които въображаемото се оказва огледало на реалността, а смешното придобива измеренията на горчива гротеска.

Истории, които нямат нищо общо с действителността и въпреки това подозрително приличат на нея –  „Разкази за Родината” на един от най-провокативните и най-влиятелните съвременни писатели представлява смесица между фантастика, социално-политическа сатира и философия.

В Родината на Глуховски политиците са от други планети, учен открива, че властниците въртят бизнес с пъкъла; мутрите си купуват силиконови мозъци; НЛО каца насред Москва; изборите вече се правят от машини, за да няма грешки; Третата световна война идва и си отива, без руският народ да забележи промяната, а из всеки разказ дебне възможността читателят да открие проекции на реални личности. Всички имена на герои, организации, фирми и държави в тази книга са измислени и съвпаденията на имената и названията им с реално съществуващи хора, организации и държави са случайни. До следващата история.

 В 16 разказа реалността в съвременна Русия се пародира, но и разкрива. От този скандален метароман ще научите как най-лесно да получите новини от ада, какво е властта, как на практика се управлява Русия, какво е руският патриотизъм и най-важното – ще се убедите в силата на думите. Чрез шеметните лупинги политическа сатира завесата се вдига и чудовищният механизъм на властта за пръв път излиза наяве по такъв забавен, но безкомпромисен начин.

Писателят не се страхува да разголи истината за организираната руска реалност, но този сборник със своите сатирични, толкова реалистични и поради това откровено хумористични, дълбоко човечни разкази  спокойно може да припознае и българската политическа действителност.

Advertisement

За своите 37 години Дмитрий Глуховски е успял да учи в Израел, да поживее една година в Германия и три във Франция. Работи за „Радио России”, за телевизионната компания „Дойче Веле”, за каналите „Евронюз” и „Russia Today”, бил е член на Кремълския пул. Бил е военен кореспондент в Абхазия и Израел, в град Кириат-Шмон, върху който се стоварват 80 процента от ударите на „Хизбула”. Част от митологията за него са подозренията на колегите му от „Евронюз”, че е шпионин, защото просто „не може млад човек на 23 години да знае пет езика и да не работи в разузнаването”. Част от плановете му е да прекоси нощем с дрезина московското метро в търсене на тайнствен подземен живот. Част от въпросите в главата му са как би живял светът след глобална катастрофа и какво ще стане с модела на обществено поведение, след като обществото ни изчезне. Дебютът му като писател е с антиутопичния роман „Метро 2033” за който получава литературната награда „ЕВРОКОН” 2007 и по мотиви на която се създава една от хитовите компютърни игри.

Continue Reading
Advertisement