Connect with us

Lifestyle

Репортерът на Нова ТВ Мария Милкова разказва със свои фотографии за силата на духа

Avatar

Публикувано

на

Галерията за съвременно изкуство УниКредит Студио представя една уникална фотографска изложба на репортера на Нова ТВ Мария Милкова „Изчезващи видове“. Събитието е част от фестивала Фотофабрика, на който УниКредит Булбанк е основен партньор за втора поредна година. Мария печели първо място в конкурса за улична фотография „Улицата и нейните състояния” – част от фестивала Фотофабрика 2014 г. и възможността да представи собствена изложба в УниКредит Студио. Изложбата „Изчезващи видове“ е запечатала кадри, които разказват за силата на духа на хора, които са загубили много неща, но не и желанието си за живот. Изложбата беше официално открита снощи от главния изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян и директора на фондация Фотофабрика Еми Барух.

„Поздравявам всички, които са помогнали на героите на тази изложба. Ние ще направим всичко възможно, за да запазим „изчезващите видове“, тъй като това е наше задължение“, каза Левон Хампарцумян по време на елегантната церемония.

„Радвам се, че успяхте да се докоснете до хората,  за които разказвам през последните години. В техния живот те срещат много трудности, но историите им винаги завършват с позитивизъм, което е добрата новина. Аз продължавам да търся тези хора и благодаря на всички за подкрепата“, сподели Мария Милкова при откриването на изложбата.

„Изчезващи видове“ са изчезващи екземпляри от вида Човек. Може би се разминавате с тях всеки ден, но не подозирате за това. Скрити, сами и много тихо те прекрачват граници, които изглеждат непреодолими. Може ли незрящ човек да бъде художник? А човек без ръце  да стане фотограф? Отговорите на тези въпроси дава изложбата на Мария Милкова.

Героите от историите изглеждат като обикновени хора, но постигат много повече със силата на волята. Житейският път на Теодосий Теодосиев го отвежда до стаите на стария техникум по хидравлика в Казанлък. Там той подготвя едни от най-добрите физици и математици в света в сграда без ток, вода, а често и без отопление. Мечтата му е да превърне старото училище на малко балканско селце край Габрово в  „училище за бедни“. Така той се надява да даде на всички равен старт за постигане на успех.

Advertisement

Трогателна е и историята на едно малко момиче от Костенец, което намира вътрешната сила да подари надежда. В края на миналата година 11-годишната Ниа Хаджийска отрязва къдриците си и ги дарява на онкоболната си учителка. Тя знае, че физическите ограничения нямат значение. Родена е без ръчичка и от малка носи протеза. което обаче не и пречи да танцува.

Друг от „изчезващите видове“ е Виктор Кирков, който търси и привлича бездомни младежи към футбола в „Отбор на надеждата“. Така те получават шанс да завършат своето образование, да намерят дом, работа и да получат нормален живот.

Авторът на интересните фотографии е познат на аудиторията от ефира на Нова телевизия. Мария е завършила журналистика в Университета за национално и световно стопанство. От 2006 до 2012 г. работи в голям столичен ежедневник, а  от ноември 2012 г. е репортер на Нова ТВ.

Какво още е запечатал обективът на Мария Милкова посетителите на УниКредит Студио могат да разгледат между 25 септември и 23 октомври 2015 г.

Галерия УниКредит Студио

Advertisement

София, ул. „Княз Александър I” 12

Работно време на галерията:

10:00 – 18:30 часа от понеделник до петък

10:00 – 17:00 часа в събота

Вход свободен

Advertisement

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“1024″]Teodosii_Teodosiev_Fotofabrika[/media-credit]

Continue Reading
Advertisement