Connect with us

Култура

Референдумите като лек за демокрацията в „Гражданското участие в конституционната демокрация“

Avatar

Публикувано

на

Гражданско участие в конституционната демокрация корица

Научна основа за разбиране на политическите процеси в Каталуния.

Обстойно изследване върху гражданското участие и пряката демокрация като форма на управление предлага изданието „Гражданското участие в конституционната демокрация“ на д-р Атанас Славов. Изданието „има за цел както да информира за различните форми и процедури, така и да мобилизира и консолидира подкрепа за запазване и развиване на ценностите и принципите на конституционната демокрация“.

Атанас Славов разглежда всички проведени до момента национални и много от проведените местни референдуми и ги съпоставя с опита на утвърдени западни демокрации като Швейцария и САЩ, както и с по-близките до българската действителност страни от Централна и Източна Европа.

В изследването гражданското участие се поставя не само като един от механизмите за формиране на политическата воля и за вземане на политически и законодателни решения, но и като основен атрибут и елемент на съвременната конституционна демокрация, наред с върховенството на правото и защитата на основните права и свободи. В тази светлина могат по-добре да бъдат разбрани и оценени скорошните събития в Каталуния и трансформациите във формите на управление по време на прехода в държавите от Източна Европа.

Това прави книгата подходяща не само за юристи, политолози, социолози и политици, но и за всеки свободен, активен и критично мислещ гражданин.

Advertisement

Атанас Славов е юрист-конституционалист, преподавател по публичноправни науки в катедра „Публична администрация“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Доктор е по право на University of Glasgow (2016) и доктор по конституционно право на СУ „Св. Климент Охридски“ (2009). Специализирал е в различни американски и европейски академични институции.

Съветник по конституционни въпроси в кабинета на министъра на правосъдието (2014–2015), Славов е съветник по законодателни въпроси в Министерския съвет, в кабинета на вицепремиера и министър на вътрешните работи (2016). Авторът на „Гражданското участие в конституционната демокрация“ е също конституционен експерт в Съвета по законодателството на Министерство на правосъдието (2012–2014) и правен съветник в неправителствения сектор.

Член е на Управителния съвет и на Настоятелството на Института за пряка демокрация, съучредител на Гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“ на Българската асоциация по политически науки.

Continue Reading
Advertisement