Connect with us

Култура

Речник на изневярата или девет правила как да продължим да живеем

Avatar

Публикувано

на

Rechnik na izneviarata cover

Таня Тонева Танна, автор на поредица разкази, издадени в списанието „Жената днес“, сайта edna.bg и други медии, публикува дебютния си сборник. Историите ѝ са дълбоко човешки, сладко-горчиви, напълно реални. Таня пише от три години – три години, в които знае, че е подменена, че мъжът, около когото се е въртял нейният свят, е избрал друга. Но болката не я спира – напротив, тя я тласка напред. Да забрави, да търси начин да прости, да положи началото на остатъка от своя живот.

Животът никога не е идеален. Често нещата се сриват, тъкмо когато мислим, че сме намерили спасителен пристан. В такива моменти са ни нужни напътствия, приятелска подкрепа от някого, който е изпитал нещастието на свой гръб. Всъщност ни трябва речник. Болката винаги е прилагателно – „омаломощен“, „недоволен“, „отчаян“. Съществителните, от своя страна, ни помагат да забравим – „самоуважение“, „характер“, „край“. Но забравата е действие, инерция да продължиш напред. „Съхранявам“, „преодолявам“. „Обичам“. Таня носи миналото, белязано от тежка раздяла, настоящето и бъдещето в сърцето си. В разказите си тя ги подарява на всички – истините, които всяка жена носи в душата си.

Двадесет разказа, пресъздали цяла една вселена. „Винаги боли – пише за сборника Анна Клисарска, главен редактор на списание „Жената днес“, – но когато зачеркнат три десетилетия от живота ти с лека ръка, боли сякаш повече. Таня пише, когато се почувства предадена и безсилна; когато търси опора в приятели, в гората, в морето; пише, за да изрови щастието, за което знае, че се крие в нея самата.“ Изплувайки от бездните на спомените обаче Таня намира надежда за съхранение. И за прошка. „Търсачът на истината за себе си е търсач на истината за света. И той всъщност е съвременният герой. И всъщност той е героят на всички времена,“ пише авторът Калин Терзийски в края на сборника. Не мразете, съветва Таня. Омразата ще затвърди у вас усещането за собствената ви незначителност, а не бива. Бъдете значителна и не се съмнявайте в себе си. Така ще преодолеете ставащото. Ще се опознаете и намерите, което ще ви направи свободна.

Заповядайте на премиерата на сборника „Речник на изневярата“ днес, 14.06.2016, от 18:30 часа в галерия „Нирвана“ на ул. „Ангел Кънчев“ 17, София, със съдействието на „Жената днес“.

 

Advertisement

 

Continue Reading
Advertisement