Connect with us

Музика

Роджър Уотърс представя нова адаптация на творбата от Стравински – „Историята на войника“

Avatar

Публикувано

на

Roger Waters The Soldiers Tale 4

снимка: ПР

Легендата от Pink Floyd адаптира и озвучава музикално-театралната приказка-притча

Легендата от Pink Floyd, Роджър Уотърс, е на път да сложи още една тухла на стената си от музикални постижения, след адаптацията и записите на произведението „Историята на войника“ от гениалния руски композитор Игор Стравински.

На 26/10 излиза албумът „Roger Water – Stravinsky’s The Soldier’s Tale” (Вирджиния Рекърдс/Sony Music) с нова адаптация на остроумната и съвременно звучаща приказка- притча, написана от композитора през 1918 година. В новото издание Роджър Уотърс записва освен ролята на Разказвача, така и на останалите герои в произведението – Войника и Дявола. Той реализира записите с ансамбъл от седем музиканта (асоциирани с Камерния музикалния фестивал в Бриджхемптън), с които почита творчеството на Стравински като го интерпретират за нова и млада аудитория.

Албумът е поредната крачка, която Роджър Уотърс прави в света на високото изкуство. Музикантът споделя, че е изпитал огромна отговорност и вълнение, когато е трябвало да реши до каква степен може да въведе промени в новата адаптация на творбата ; до каква радикалност може да стигне той самият като творец и най-вече до колко съвременната музика е свързана с класическата и романтична традиция? „…Това е може би най-трудният въпрос, който прогресивните творци на нашето време трябва да си зададат“. – казва Роджър Уотърс.

Advertisement

„Историята на войника“ е уникална симбиоза от музика и театър ; „Пиеса за четене, свирене и танцуване..“ – така самият Стравински определя жанра, в който се вмества произведението му.

Албумът „Stravinsky’s The Soldier’s Tale“ излиза на 26/10 Вирджиния Рекърдс/Sony Classical и е наличен за предварителни поръчки в musicmall.bg

През 2017г. Роджър Уотърс издаде първия си албум с нова музика от 25 години насам, озаглавен „Is This the Life We Really Want?” (Вирджиния Рекърдс/Sony Music), който съще е наличен в musicmall.bg на CD & Vinyl.

„Историята на войника“ е музикално-театрално произведение, създадено за камерен оркестър от руския композитор Игор Стравински и швейцарския поет и романист Шарл-Фердинан Рамю. Творбата е написана за пътуващ театър, състоящ се от разказвач, двама актьори, танцьор и ансамбъл от седем музиканта. Сюжетът се основава на легендата за Фауст, но е свързан и със сборника с руски народни приказки на Александър Афанасиев. В „Историята на войника“ се разказва за войника, попаднал под влиянието на дявола и разменил цигулката си с него срещу обещанието да го направи богат.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement