Connect with us

Култура

Романът, вдъхновил „Най-екзотичният хотел „Мариголд””, излезе на български език

Avatar

Публикувано

на

nai ekzotichniyat hotel marygold cover

Година след излизането на хитовия роман „Треска за лалета”, по който е създаден и едноименният филм с участието на Алисия Викандер и Кристоф Валц в главните роли, българският читател има възможността да се наслади на още един майсторски написан и вдъхновил екранизация роман от световноизвестната сценаристка и писателка Дебора Могак. „Най-екзотичният хотел „Мариголд”” (ИК „Сиела”) е една наистина добре разказана трогателна история, изпълнена с топъл хумор и човещина, която ни напомня защо е важна единствено възрастта на духа, а не годините, отпечатани в паспорта.

Родената през 1948 г. във Великобритания в семейство на двама писатели Дебора Могак отново демонстрира завидното си умение да пише увлекателно и да поддържа интереса до последния ред в книгата „Най-екзотичният хотел „Мариголд””.

Художествената история, вдъхновила и филма със същото заглавие, в чийто главни роли се въплъщават известни холивудски имена като Джуди Денч и Маги Смит, ни запознава с колоритна група английски пенсионери, всеки от които, принуден от различни обстоятелства, решава да напусне дъждовната Англия и да поеме към далечна Индия. Възрастните британци – на пръв поглед коренно различни един от друг, но в действителност близки по съдба на този етап от живота си – заминават за бившата британска колония, където планират да прекарат последните си години под слънчевите лъчи, обливащи хотел, рекламиран като „най-екзотичния хотел „Мариголд” в Бангалор. Макар хотелът да не е това, за което се твърди в рекламата, в този нестандартен старчески дом ги очакват куп комични ситуации. Героите на Дебора Могак ще се впуснат в шеметно приключение, което ще им помогне да намерят себе си и да преоткрият смисъла на живота на старини, a докато го правят, ще ви разсмеят от сърце.

Дебора Могак е автор на общо 18 романа и 2 сборника с разкази, както и на не един и два телевизионни сценарии, сред които Stolen и носителите на награди Goggle-Eyes и Seesaw. Телевизионният сериал на BBC Close Relations е по едноименния роман на Могак, която е написала и сценария за телевизионната продукция. Авторката на „Треска за лалета” и „Най-екзотичният хотел „Мариголд”” е номинирана за Наградата на Британската филмова академия за адаптирания сценарий на филма „Гордост и предразсъдъци“ от 2005 г.

Най-екзотичният хотел „Мариголд”” е в превод от английски език на Анелия Янева, а корицата на българското издание е на Фиделия Косева.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement