Connect with us

Култура

Рууд Гулит разкрива как да гледаме и разбираме футбола в навечерието на Мондиала

Avatar

Публикувано

на

kak da gledame i razbirame futbola cover

Световното по футбол чука на вратата, а един от най-големите и всепризнати специалисти в тази сфера – футболната легенда Рууд Гулит, разкрива в книга „Как да гледаме и разбираме футбола” (ИК „Сиела”).

През следващия месец светът е футбол – от 14 юни до 15 юли в Русия ще се проведе най-голямото футболно събитие в глобален мащаб, а темата „Мондиал 2018” ще вълнува дори тези, които не се интересуват особено от най-популярния спорт.

Един от изтъкнатите майстори на терена – големият Рууд Гулит, дава полезни съвети как да гледаме футболен мач не просто като зрители, а като мениджъри, които умеят да разчитат играта и да предвидят крайния резултат на всеки двубой. В книгата си „Как да гледаме и разбираме футбола” Гулит пише за ключовите елементи от разчитането на играта – колко е важно да следим случващото се на терена, а не просто движението на топката, колко ключова е предварителната схема с подредбата на футболистите, която издава в голяма степен тактиката на мениджъра, как да следим дали играчите спазват тази схема и – ако не – успяват ли да противодействат на съперника и др. Детайлите, смята Гулит, са от особено значение, защото те показват къде се корени грешката, която невинаги е само у този, който  изглежда виновен на пръв поглед.

Гулит разказва подробно за професионалния си път – за първите си мачове като юноша в Мийрбойс, ДВС и младежкия национален отбор на Холандия, за успехите с ПСВ Айндховен и с Милан, за дните като играещ мениджър в Челси и за чувството да си европейски шампион с националния си отбор. Успоредно с това футболната легенда разкрива стратегии и дава примери за успешни тактики в конкретни мачове от финали в големи турнири като Шампионска лига и Лига Европа, както и в ключови двубои от местните първенства в Англия, Италия и т.н.

Холандецът говори още за психологията на терена, колко е важна хитростта на основния играч във всеки отбор и др.

Advertisement

Тематичната „Как да гледаме и разбираме футбола” излиза в навечерието на Световното първенство по футбол в Русия, което ще е сред водещите теми в света през следващите няколко седмици. Преводът на книгата от английски език е на Христо Димитров. Корицата е дело на Фиделия Косева.

Continue Reading
Advertisement