Connect with us

Култура

„Саламбо“ от Гюстав Флобер – пред несломимите стени на любовта

Avatar

Публикувано

на

Вторият роман на един от най-влиятелните класици на Западна Европа е  епична история, изтъкана от еротика, жестокост и чувственост, с която малко френски романи могат да се мерят.

Считан за един от основоположниците на френския реализъм, Гюстав Флобер остава известен предимно с класиката „Мадам Бовари“, макар „Саламбо“ – втората „висока“ творба на знаменития писател –  да е книгата, разграничила го от съвременниците му и проправила пътя на следващите класически представители на реализма.

В основата на сюжета на шедьовъра „Саламбо“  е въстанието на наемниците през III век пр. Хр., което противопоставя Картаген на наетите от него варвари, участници в Първата пуническа война. Придържайки се към известните исторически факти и въз основа на дълги години изследвания и странство на Изток и в Северна Африка, Флобер създава картината на един въображаем Ориент с чувствена и изпълнена с насилие екзотика.

Саламбо – сестра на прочутия Ханибал Барка – живее в пищния и екзотичен Картаген. Но дните на империята не са спокойни. Светът ѝ е хванат в ноктите на войната. Картаген постепенно поддава на ударите на Римската империя, но други опасности заплашват да го разкъсат отвътре. Когато трябва да се разплатят с наемните войски, били се рамо до рамо с тях срещу римляните, водачите на града отказват да спазят обещанията си. Разгневени, наемниците ги обсаждат и отнемат свещеното було на Картаген.

На фона на драматичните събития между водача на наемниците Мато и дъщерята на гениалния картагенски пълководец Хамилкар обаче пламва страстна любов, а  Великият жрец на града решава да използва чувствата им, за да върне реликвата, като тласка двамата любовници един към друг… и към смъртта.

Advertisement

„Саламбо“ е носител на характерното за западната култура от втората половина на ХIX век недоволство от настоящето и нуждата от създаването на идеални образи. Трагичната, но силна любов между непокорния Мато и гордата Саламбо е символ на бунта на френския писател срещу рационалното, срещу нравите на дребната френска буржоазия. Майсторска фреска на човешките отношения, книгата се превръща в своебразен апотеоз на силата на човешкия дух и несломимостта на вярата му в себе си и другия.

 Саламбо” е и творбата на Флобер, вдъхновила  Теофил Готие да напише оперно либрето с музика на Верди. По сюжета на „Саламбо” до момента има създадени шест опери и един балет.

Гюстав Флобер е един от най-влиятелните автори в Западната литература. Автор е на романите „Мадам Бовари“, превърнал се в класика, както и на знаменитите „Възпитание на чувствата“, трите новели „Чисто сърце“, „Легенда за свети Юлиан Гостоприемен“, „Иродиада“, романтическата драма „Изкушението на свети Антоний“ и недовършения роман „Бувар и Пекюше“, т.нар. „Речник на готовите истини“, всеки от които се отличава с фина естетика и прецизност към детайлите.

Continue Reading
Advertisement