Connect with us

Tехнологии

Светила в пулмологията посетиха УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна

Avatar

Публикувано

на

снимка: PR

Проф. д-р Улрих Костабел от Германия и проф. д-р Юрг Лойпи от Швейцария – едни от най-уважаваните имена в световната пулмология, посетиха вчера УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Водени от председателя на Българското дружество по белодробни болести доц. д-р Диана Петкова и ръководителя на Клиниката по Пневмология и фтизиатрия в болницата доц. Йордан Радков, гостите се запознаха с дейността на Клиниката по Белодробни болести, Интензивното респираторно отделение, Лабораториите за изследване на нарушения на дишането по време на сън, бронхоскопии, функционално изследване на дишането. Разгледаха и работата с новите 3D технологии за видеоасистирано отстраняване на периферни тумори в Клиниката по Гръдна хирургия.

Домакините представиха и възможностите на мултидетекторната компютърна томография и извършването на виртуални бронхоскопии, както и робота за разтваряне на цитостатици в болничната аптека. Посетени бяха и Клиниката по Нуклеарна медицина с  позитроно-емисионна електронна томография, Центърът по по трансплантация на костен мозък и Онкологичния център в Клиниките по Медицинска онкология и Лъчетерапия.

[media-credit name=“снимка: PR“ align=“aligncenter“ width=“650″]Проф. Костабел в  Клиниката по нуклеарна медицина IMG_2918[/media-credit]

„Възхитен съм от организацията и иновациите, с които се запознах в Университатската болница във Варна – сподели в края на гостуването си проф. Костабел. – Моите поздравления към мениджърския екип. От това, което видях като възможности за диагностика и лечение на пациенти с различен спектър на заболяванията, стана ясно, че в болницата има изграден отличен мултидисциплинарен и екипен стил на работа. А това е в основата на успешните резултати за пациента.“

Проф. Костабел и проф. Лойпи бяха във Варна по покана на Българското дружество по белодробни болести (БДББ), Медицинския университет – Варна, Съюза на учените – Варна и УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Те изнесоха лекции и водиха занятия на провелия се във ваканицонен клуб Ривиера край Варна от 16 до 19 юли първи Летен курс на БДББ на тема „Интерстициални белодробни болести. Грануломатози“ и „Спирометрия, модул V“. Над 100 лекари специалисти от цялата страна завършиха успешно курса от Програмата за продължаващо обучение на БДББ и получиха сертификати.

Advertisement

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“1024″]Проф. Костабел, проф. Лойпи, д-р Стратев IMG_2865[/media-credit]

Continue Reading
Advertisement