Connect with us

Общество

Сградата на Столична Пожарна ще бъде изрисувана за КВАРТАЛ ФЕСТИВАЛ 2018

Avatar

Публикувано

на

curkva photo LeMouseRat

снимка: LeMouseRat Photographie

Към локациите се присъединява църквата „Св. Параскева“/ улиците в квАРТал се сдобиват с нови имена/ PARK(ing) Day Sofia влиза в квАРТал и още!

Сградата на СТОЛИЧНА ДИРЕКЦИЯ ПБЗН на ул. „Екзарх Йосиф“ 46 става част от програмата на квАРТал Фестивал 2018: РЕстарт, който тази година ще се случи в дните 14-16 септември и в познатото каре на булевардите „Дондуков“, „Васил Левски“, „Мария Луиза“ и „Сливница“! Известната сграда на Софийската пожарна ще се превърне в огромно художествено платно и ще добие нов, артистичен облик. Във връзка с Професионалния празник на пожарникарите (14 септември) и като част от квАРТал Фестивал 2018 една от фасадите на постройката ще се трансформира в платно за мащабно графити произведение, чиято концепция ще бъде изненада за посетителите и жителите на столицата. Подобна колаборация между държавна институция от такъв ранг и артистична акция е прецедент в България и отличен пример за добра практика с общата цел да се облагороди градското пространство. Благодарение на тази инициатива гр. София ще се сдобие с един нов модерен символ.

С атрактивния проект ще се заемат графити майсторите от 140 ideas, организатори и на мащабния графити фест We All Write, преобразил град Ахтопол през 2017 година. Инициативата ще се случи с любезната подкрепа на Оргахим – организация, която традиционно подкрепя креативни артистични градски намеси, както и на Община Оборище, партньор на фестивала.

И това не е всичко! Още един от известните исторически и архитектурни паметници на София се присъединява към локациите-участници в квАРТал Фестивал 2018 и ще стане домакин на артистични изяви! Църквата „Св. Параскева“ на ул. „Раковски“ 58, която е традиционна спирка в архитектурно-историческите разходки из квАРТал, отваря двора си в неделя, 16 септември, като ще приюти литературно-театралния спектакъл на познатите квАРТални герои „Актьори срещу поети“, които ще представят литературно-театрален спектакъл, посветен специално на мястото и на тазгодишната концепция на фестивала – „Запазване на европейското културно наследство“.

Advertisement

И още – PARK(ing) Day Sofia влиза квАРТал-а! На 14 септември, глобалната платформа, която трансформира паркоместа в открити пространства за хората се включва в квАРТал Фестивал 2018 и ще преобрази пространствата пред локациите – участници във фестивала в прекрасни зони за почивка и забавления.

PARK(ing) Day Sofia все още набира участници в инициативата, чиято тема тази година е „Скритите публични пространства в квАРТала”. Запиши се за участие до 27 август на имейл office@credobonum.bg, като представиш с няколко изречения своята идея и акцентите, с които би трансформирал едно паркомясто в темата на тазгодишното издание.

https://www.facebook.com/events/499462387164876/

Колкото до познатите квАРТални улици, които са традиционното ядро на квАРТал Фестивал, в рамките на квАРТал Фестивал 2018 те се сдобиват с нови артистични имена, решени в тазгодишната „РЕстарт“ концепция. В дните 14-16 септември, те стават:  ул. Искър – РЕинкарнация; ул. Будапеща – РЕтроспекция,  ул. Св. Св. Кирил и Методий – РЕгенерация; ул. Цар Симеон – РЕнесанс; ул. Екзарх Йосиф – РЕакция; ул. Сердика – Революция!

 Десетките локализирани там ателиета, галерии, студия, магазини, коуъркинг пространства, кино и заведения ще отворят вратите си с концептуални програми, вдъхновени от имената си, и ще пречупят личното си виждане за пресечната точка между миналото, настоящето и бъдещето на квАРТал на езика на изкуството и занаятите.

Advertisement

В програмата на квАРТал Фестивал 2018 ще присъстват и традиционните историко-архитектурни разходки, гурме и бар турове, алтернативни градски графити турове, богата детска програма и мащабна открита дискусия, посветен на бъдещето на квАРТал. В дискусията участие ще вземат представители на общинските органи, местни и чуждестранни архитекти, урбанисти, културни мениджъри и други професионалисти, които ще търсят и предлагат решения, свързани с главната мисия на инициативата квАРТал, а именно облагородяването и обособяването на региона като официален творчески квартал на гр. София.

Това са само част от новостите, които ще предложи квАРТал Фестивал 2018: РЕстарт!

Включи се: https://www.facebook.com/events/283542369105281/

И следи за всичко ново: https://www.facebook.com/kvARTal.kolektiv/

39215988 10155524450861078 6396945933002604544 o

снимка: Надежда Георгиева, Sito Studio

Advertisement

И през 2018 година главната цел на квАРТал Фестивал е представяне на огромния потенциал и богатото културно наследство на стария еврейски квартал – един от най-колоритните и интересни райони от близкото минало на София, който, благодарение на всеобщите усилия на опериращите в района локации, организации и артисти, претърпя видима и положителна промяна: насищането му с нови творчески пространства доказва неговия културен разцвет и способства за създаване на един нов и положителен имидж.

Организатори на квАРТал Фестивал са творчески колектив „квАРТал“, опериращи на територията и/ли с лично отношение към региона и на всичко случващо се в него, които търсят решения на проблемите на района чрез средствата на изкуството. Обособяването на квАРТал като официалния творчески квартал на София е тяхната голяма мисия.

квАРТал колективКои сме ние?

Дом на киното, Арт Фондация ДОМА, SOHO – Sofia Holistic Coworking Company, Sito Studio, Дружество Архитектурно наследство, GoMarvel Creative Solutions, Александра Генова и др.

Партньори: Представителство на Европейската комисия в България; СО Оборище; Организация на евреите в България “Шалом“; Посолство на Р-ка Ирландия; Полски институт в София; Гьоте-институт България, AGBU – Общоарменски Благотворителен Съюз “Парекордзаган”, PARK(ing) Day Sofia; Move.bg, Централни Софийски Хали, СТОЛИЧНА ДИРЕКЦИЯ ПБЗН; 140 ideas; Институт за Пазарна Икономика; Зелена София; Free Sofia Tour, Sofia Alternative Tour; Sofia Trend Maps и др.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement