Connect with us

Lifestyle

Следете в реално време: WIND2WIN – първото уиндсърф предизвикателство по Черноморие!

Avatar

Публикувано

на

W2WVisual

Вчера (18.09) бе стартът на WIND2WIN – първото уиндсърф предизвикателство по протежение на цялото българско Черноморие! Следете в реално време!

Основната му задача е опазване водите на Черно море свободни от пластмаса

След месеци очакване и подготовка, е време морското предизвикателство WIND2WIN за скоростно преминаване между граничните морски села Дуранкулак и Резово най-после да започне. Уиндсърфистите Йоан Колев и Илияна Стоилова, познати от сърф училище Акаша, потеглиха от Дуранкулак точно в 10:00, а в към 12 часа трябва да направят първата си спирка при нос Калиакра.

В края на миналата година двамата спортисти, съпровождани от екип морски биолози, обявиха амбициозния си проект за  изминаването на дистанцията от около 300 км между най-северната и най-южната гранична точка на българското Черноморие, движени единствено от силата на вятъра. Междувременно, като генерален партньор на инициативата се включиха Кауфланд България. Заразени от страстта на Йоан и Илияна и вдъхновени от тяхната кауза, от компанията решиха да я подкрепят.

„Вятърът е нашият най-ключов партньор. Днес той ни дари с нужната прогноза – посока север и сила 8-10 м/с, тогава ще можем да стартираме и да се движим със средна скорост на уиндсърфа – 35 км/ч.“, обясни Илияна Стоилова, нежната половинка от тандема.

Целта е не само да се измине за най-кратко време впечатляващото разстояние, но преди всичко – да се привлече вниманието на обществеността върху проблема със замърсяването на водите ни с пластмасови отпадъци.

Advertisement
Wind2Win IlianaStoilova

снимка: ПР

Маршрутът на WIND2WIN се трасира за пръв път и представлява своеобразен експеримент за сърфистите и целия екип на предизвикателството. По цялата дистанция морските биолози на WIND2WIN ще имат задачата да снемат проби, които ще оформят екологичната картина на морската вода, ще наблюдават и локализират местата с плаващи морски отпадъци и ще записват наблюденията си върху морските бозайници в Черно море (трите вида делфини).

По този начин ще се допълни пъзелът от информация, който да послужи като отправна точка за вземането на мерки за справяне с проблема с пластмасовото замърсяване и привличане на обществено внимание.

Всички, които се вълнуват как ще се справи екипът на предизвикателството, ще могат да следят на живо координатите на уиндсърфистите в морето в реално време. Линк към GPS трак, както непрекъснато обновяване на информацията ще могат да бъдат намерени в официалното събитие на адрес https://goo.gl/UMfDDg

Генерален партньор: Кауфланд България
Организатор: Сърф училище „Акаша“

Предизвикателството се осъществява с подкрепата на:

Remove Remove, Импрес, Surfrider Foundation Sofia, Ultramarine.bg, BaseCamp, Runawave, MOVE.BG, 360°, Nordics Oral Care, Go Marvel, all6, За Земята, Varrio Sport, Wind Tracker, Greenpeace България, JK fitness and wellness, Colour Monk

Advertisement

WIND2WIN социални канали:

Facebook
https://www.facebook.com/wind2win/

Instagram @wind2win_challenge
https://www.instagram.com/wind2win_challenge

Twitter @Wind2W
https://twitter.com/wind2w?lang=en

Официално събитие: https://goo.gl/UMfDDg

Advertisement
Continue Reading
Advertisement