Connect with us

Култура

„Смисълът на тревожността“ на Роло Мей излиза този четвъртък

Avatar

Публикувано

на

Smisulut na trevojnostta sait

„Смисълът на тревожността“ (превод:от английски: Кънчо Кожухаров) от Роло Мей излиза този четвъртък под флага на изд. „Изток-запад“. В това преработено издание на неговия класически труд – първата съвременна книга за тревожността след Фройд и Киркегор – психологът Роло Мей вкарва подреденост и яснота в темата за тревожността.

Роло Мей оспорва идеята, че „умственото здраве означава да живееш без тревога“, защото е убеден, че тя е необходима, за да бъдеш човек. Той изследва как тя облекчава отегчението, изостря чувствителността и произвежда напрежението, което е необходимо за предпазването на човешкото съществувание. Мей вижда връзка от тревожността до интелигентността, креативността и оригиналността и насочва читателя встрани от деструктивните подходи към позитивните начини за справяне с тревожността. Той убедително поставя на разискване тезата, че тревожността може да предизвика личностна промяна, тъй като самоосъзнаването се случва единствено чрез сблъсъка и справянето с нея.

РОЛО МЕЙ (1909–1994) е преподавал в „Харвард“, „Принстън“ и „Йейл“ и е бил регентски професор в Калифорнийския университет в Санта Круз. Освен влиятелен психолог, той е автор и на „Смелостта да твориш“ и „Човекът в търсене на себе си“.

Continue Reading
Advertisement