Connect with us

Култура

„Сократ, Иисус, Буда“ от автора на „Душата на света”

Avatar

Публикувано

на

На 17 март  авторът на „Душата на света“ се завръща със заглавието „Сократ, Иисус, Буда” – извор на безценни духовни послания, предназначени за широк читателски кръг.

Сократ, Иисус, Буда“ (превод: Владимир Атанасов, изд. „Колибри“) е мъдро и вдъхновяващо четиво, което резюмира идеите на тримата най-велики духовни учители в историята на човечество. Според тях човекът е безсмъртен, животът му не се изчерпва само в краткото му пребиваване на земята. Той трябва да търси истината, да опознава себе си и да се стреми да бъде свободен. Но този процес не би имал никаква стойност без върховната добродетел, наречена „справедливост“, и без крайъгълния камък на конструкцията – любовта, независимо дали става дума за будисткото състрадание, сократическия ерос или християнската агапе. А истинският въпрос пред нас днес е следният: може ли човешкото същество да е щастливо и да живее в хармония с ближните си в цивилизация, построена изцяло върху идеала на „притежанието“? Не –отговарят категорично Буда, Сократ и Иисус.

Фредерик Льоноар е популярен френски философ и социолог, роден през 1962 г. в Мадагаскар. Автор е на множество есета, романи и повести, преведени на двайсет езика и продадени в 40 милиона екземпляра, известен е с трудовете си върху природата на будизма и християнството. Обича да изследва „противното на онова, в което вярва“, подлагайки на изпитание собствените си убеждения. Смята, че съвременният човек е изгубен в материализма и хедонизма и все по-силно усеща невъзможността да си отговори на важни екзистенциални въпроси, за да намери път към щастието и духовното равновесие.

Continue Reading
Advertisement