Connect with us

Класическа

Софийска филхармония претворява безсмъртни литературни истории в музика

Avatar

Публикувано

на

Liese Bearto, снимка: PR

На 1ви април от 19 ч. в зала „България“ Софийската филхармония ще представи един от най-харизматичните млади диригенти в България – Максим Ешкенази. Той ще ни отведе в света на безсмъртни литературни истории, претворени в музика, с помощта на прекрасните Лиз Берто (виола) и Ангелина Абаджиева (цигулка). Концертът е част от цикъла „Сцени и маски“ на Софийска филхармония, който ще представи на своята публика музика, писана за театрални постановки по класически произведения, или такава, вдъхновена от литературни шедьоври.

Програмата на концерта включва „Ромео и Жулиета“ на Чайковски. Една от най-вълнуващите творби, почерпили живот от пиесата на Шекспир, ще бъде изпълнена със страст и така картинно, че героите ще оживяват с покъртителната яснота пред слушателите.

Ще чуем още и сюита „Пер Гинт“ на Едвард Григ, която е написана по личната молба на Хенрих Ибсен за постановката на неговата едноименна пиеса. Придобила нов смисъл като отделна симфонична творба в редица филми, днес творбата е едно от най-разпознаваемите произведения по света.

По време на вечерта ще се насладим и  на скандинавската сюита „Сънна игра“, в която Панчо Владигеров разгръща богатия си опит с театралната музика и израства неимоверно като композитор.

Advertisement

Друг акецент във вечерта ще бъде двойният концерт на Макс Брух, който е едновременно експресивна и лирична творба, бляскаво представяща двата инструмента и диалога помежду им. Самият Брух впоследствие споделя, че различността на инструментите в крайна сметка ги обединява. Творба, в която виолата на Лиз Берто и цигулката на Ангелина Абаджиева ще танцуват заедно.

 Билети за това пътешествие из най-красивите мечти на човечеството, претворени в литература и музика, могат да бъдат закупени от касата на зала „България“. За онлайн резервации: сайтът на Софийската филхармония.

 

[media-credit id=1 align=“aligncenter“ width=“640″]Print[/media-credit]

Continue Reading
Advertisement