Connect with us

Класическа

Софийска филхармония разкрива изяществото на френската барокова музика

Avatar

Публикувано

на

Frenski barok Visual

Първият концерт от цикъла „Барок“ под диригентството на Патрик Ертън със солист Вера Гиргинова ще се състои тази неделя

Тази неделя, 27 ноември, в зала „България“ Софийска филхармония ще представи първия концерт от цикъла „Барок“. Изцяло френската програма от епохата на барока ще зазвучи под палката на Патрик Ертън със солист Вера Гиргинова. По време на концерта ще чуем произведенията на Рамо, Ребел и Люли, които ще ни върнат в блясъка и изтънчената елегантност на френския кралски двор и ще ни потопят в театрално изящество и възвишеност на дворцовото забавление.

Концертът ще бъде дирижиран от еднакво отдадения на кариерата си като диригент и органист Патрик Ертън. В момента Ертън преподава камерна музика и импровизация в Кралската консерватория в Хага. Бил е преподавател на музикантите в Бароковия оркестър на ЕС, изнасял е майсторски класове в Музикалната академия „П.И.Чайковски“ в Москва, а също и в Сеул, в Рига и в Моцартеума в Залцбург. Патрик Ертън е създател и ръководител на ансамбъла Les Inventions, с който представят неизпълнявани досега творби от репертоара на 18 век. Ертън е познат на българската публика със запленяващото изпълнение на „Кралицата на феите“ в рамките на цикъла концерти „Сподели музиката в парка Врана“.

Солист на тази френска барокова изтънченост ще бъде Вера Гиргинова, работила с

с едни от най-големите български и италиански оперни имена като Рената Ското, Фиоренца Косотто, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова, Дарина Такова, Стефка Евстатиева, Ана Ванди и други. Гиргинова печели редица награди от национални и международни конкурси, сред които и специализация в Академия „Борис Христов” в Рим, при изтъкнатите оперни педагози Мирела Паруто и Антонио Боайе, както и стипендия от Фонд „Райна Кабаиванска за обучение в Академия Киджана в Сиена. В периода 2010-2012 г. е стипендиант на престижното Опера Студио към Академия Санта Чечилия в Рим при прочутата Рената Ското. В момента Вера е част от солистичния състав на Пловдивската опера.

Advertisement

Билети на касата в зала „България“ и в OMV и мрежата на Еventim.bg.

Continue Reading
Advertisement