Connect with us

Култура

„Софийски магьосници” спасяват столицата

Avatar

Публикувано

на

Шеметният дебютен роман на Мартин Колев разкрива най-магическите места в София.

София не е това, което си мислите. Но малцина са онези, които имат достъп до Шестте кьошета и са посветени в тайните на Орлов мост. Защото не е лесно да си софийски магьосник, когато трябва да браниш града си от злите здрачници и всички сили на мрака, а в замяна да не получаваш дори безплатна бира. Безстрашните „Софийски магьосници” на Мартин Колев знаят това.

Във времена, в които маг-милицията основно обискира сладкарници, а изчезванията на столични магьосници зачестяват, е време всички зорници да внимават в картинката. Начело на разследването застава легендарният Свилен Воев, а негов помощник по неволя се оказва младият Бриян, който случайно открива, че столицата е доста интересно място с невидимите си магически улици.

„Софийски магьосници е шантава смесица от фентъзи, хумор и приключенски роман. В него ще срещнете познати и непознати столичани – от брадатия дюнерджия през неуверения тийнейджър и твърде разумния колега до фаталната красавица, която има.

В мрака бродят сенки, сива котка изниква на всяко местопрестъпление, а слънцето над София залязва ли, залязва… Щом дойде петък, магьосниците със сигурност ще отскочат до любимата кръчма на Шестте кьошета. Стига да оцелеят дотогава…

Advertisement

Затова – за всеки случай – започваме приключението още от четвъртък. На 11 май Dada Cultural Bar (ул. Георги Бенковски” 10) ще се превърне в  „Гладната сврака” – свърталище на вещици и магьосници.

Малко след от 18:30 ч. чародеите на фантастичната литература Емануил Томов и Христо Блажев ще се присъединят към света на легендарния Свилен Воев. Ще послушаме малко джаз,  а маг Петър Дочев ще ви посвети в магическите заклинания. Паролата е #СофийскиМагьосници!

Мартин Колев е всеизвестен фантастичен магьосник, публикувал в „Култура”, „Капитал”, „Литературен вестник”, „НО поезия”, „Море”, „Гранта”. Автор е на сборника с разкази „Кучето на терасата” (2009) и на колекцията кратки разкази „Микро”. През април месец 2017 г. печели първа награда на дарителски фонд „13 века България“ в конкурса „Рашко Сугарев“ за къс публикуван разказ на автори до 35 г. Носител е на наградата „Славка Славова” на Театър 199 (2017).

Continue Reading
Advertisement