Connect with us

Танц

Спектакълът ЗАТЪМНЕНИЕ на Филип Сер в рамките на фестивала ONE DANCE WEEK

Avatar

Публикувано

на

Untitled 12

Когато съвременният танц срещне ограниченията на сцена с четири стени, когато публиката има необичайна перспектива към случващото се, когато изпълнителите използват още едно изразно средство – материя, чрез която рисуват картини с телата си, когато светлина и мрак се срещнат, се ражда спектакълът ЗАТЪМНЕНИЕ на швейцарската компания CIE PHILIPPE SAIRE.

ЗАТЪМНЕНИЕ е нестандартен, провокативен спектакъл, дело на хореографът Филип Сер, един от двигателите на развитието на съвременния танц в Швейцария, и поднася на публиката изцяло ново изживяване, което започва от момента, в който тя бива поведена с фенерче по тъмен коридор преди да достигне специално изградената сцена с лимитиран брой от 50 места. От тези позиции, наблюдавайки сцената отгоре, всеки посетител ще се почувства сякаш е седнал на върха на пропаст и гледа непознат и магически свят. Именно такъв е и светът, който Филип Сер създава в ЗАТЪМНЕНИЕ – смесица между визуално изкуство и хореография. Спектакълът, които през 2014 г. отпразнува стотното си издание, ще се играе четири пъти в рамките на фестивала за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK – на 31 октомври и 1 ноември от 19:00 и 20:30ч. в Дом на културата „Борис Христов“ – Пловдив, ул. Гладстон 15. Билет за спектакъла може да бъде закупен на цена от 10 лв. в мрежата на Eventim, а за онези, които искат да станат част от всички събития на фестивала, е подготвен специален Фестивален пас на цена от 40 лв.

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“800″]Untitled_11[/media-credit]

В своята същност ЗАТЪМНЕНИЕ е графичен спектакъл – инсталация на пресечната точка между танца и визуалното изкуство, в който Филип Сер се завръща към любимия си артистичен жанр – рисуването. Чрез своите движения танцьорите на практика „рисуват“ върху разпръснатия на сцената черен гранулат, създавайки причудливите форми. Провокативните им движения въздействат на зрителите по един необичаен начин, който не може да бъде постигнат само чрез танц или чрез изобразително изкуство. Влияние върху публиката оказва и оригиналното разположението на сцената, което я поставя в позиция да наблюдава спектакъла отгоре надолу като хоризонталната перспектива се сменя с вертикална. Движенията на танцьорите и техните графични творения са в осветеното пространство най-отдолу на тази своеобразна кутия, докато зрителите са поставени в тъмната периферия, в ролята на наблюдатели.

Представянето на спектакъла ЗАТЪМНЕНИЕ е част от „Dance connected – създаване на капацитет за укрепване и разнообразяване на българската съвременна танцова сцена“ – проект на Фондация „Едно за култура и изкуства“, който се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд „Партньорство“.

Advertisement

 

Continue Reading
Advertisement