Connect with us

Музика

Стартира първото гайдарско училище в България – „Школò по гайда и народознание“

Avatar

Публикувано

на

Ivan Georgiev Balki

Иван Георгиев – Балки, снимка: ПР

„Школò по гайда и народознание“ си поставя за цел да популяризира гайдарското изкуство сред младите хора, за да подпомогне неговото съхраняване и развитие, както и утвърждаването на българския фолклор и традиции

В България стартира първото училище по гайда, което носи името „Школò по гайда и народознание“. Негови основатели са гайдарите Петър Янев, Иван Георгиев-Балки и почетния консул на България в Демократична Република Конго – Теодора Игнатова. Те се обединяват около идеята да се съхрани и пренесе напред към бъдещето знанието за националните ни ценности, фолклора и обичаите чрез опознаване на най-българския музикален инструмент – гайдата.

В методологията на обучението музиката и гайдата се разглеждат като свързващия елемент между всички компоненти на народознанието – фолклорни традиции, обичаи и вярвания, етнографски особености на различните области на България, живите истории от нашето наследство. Основна цел на уроците е децата не само да овладеят технически инструмента, а да осъзнаят смисъла на фолклорната традиция, да възприемат българския дух, закодиран в нея като част и основа на своята ценностна система. Те включват теоретично обучение за запознаване с музикалния инструмент и практическо усвояване на гайдарското изкуство. В учебния материал са заложени и теми, свързани с българската история, фолклор и изкуство.

„Школò по гайда и народознание” си поставя за цел да популяризира гайдарското изкуство сред младите хора, за да подпомогне неговото съхраняване и развитие, както и утвърждаването на българския фолклор и традиции. Ние вярваме, че гайдата е носител на българския облик и националната ни култура, които е пренасяла и обогатявала през вековете – от митичното величие на траките до днес. Авторската методология за преподаване на гайда, която разработихме се основава на това разбиране за гайдата и гайдарското изкуство, което искаме да предадем и на децата“, споделят основателите на „Школò по гайда и народознание“.

В „Школò по гайда и народознание“  участват и гост-лектори. Чрез техните уроци децата имат възможност да се докоснат до красотата и автентичността на гайдарското изкуство, българския фолклор, традициите и как те се пренасят в съвременния свят. Сред първите гост-лектори, които ще посетят „Школò по гайда и народознание“ са певицата Валя Балканска и световноизвестният български кавалджия Теодосий Спасов.

Advertisement

Още информация за „Школò по гайда и народознание” можете да откриете на адрес http://uchagaida.bg/

Continue Reading
Advertisement