Connect with us

Култура

Стивън Фрай разказва по невероятно оригинален начин историята на Древна Гърция

Avatar

Публикувано

на

Cover HEROES

В своя бестселър „Митове“ Стивън Фрай разказа по невероятно оригинален и забавен начин за титаните и боговете на Древна Гърция, а сега наред са простосмъртните „Герои”

Древногръцките митове са сред най-великите истории, разказвани някога, преразказвани са векове наред, залегнали са в основата на нашата цивилизация и са вдъхновявали творци и писатели от ранга на Шекспир, Микеланджело, Джеймс Джойс и Уолт Дисни. Към тях е особено пристрастен и Стивън Фрай. В своя бестселър „Митове“ той ни разказа за титаните и боговете от гръцката митология, а с втората му част навлизаме в епохата на героите. „Герои“ разказва за простосмъртните, издигнали се със сила, ум и храброст над себеподобните си, за хора, чиито имена отекват през вековете и за чиито подвизи се носят легенди. В разказите за тях се редят вярна любов и разврат, пирове, свирепи войни и невъзможни мисии, ужасни злодеяния, безумна храброст, триумфи и трагедии.

Малко са простосмъртните, които са се впускали в толкова смели и вълнуващи приключения, преодолявали са безброй страховити опасности и са успявали да надхитрят коварните и отмъстителни богове, при това така умело и триумфално като гръцките герои. В своя нов шедьовър Фрай блестящо преразказва тези драматични, забавни, трагични и вечни легенди.

Присъединяваме се към Язон и аргонавтите на борда на „Арго“ в техния поход в търсене на Златното руно. Проследяваме, затаили дъх, дванайсетте подвига на Херакъл. Научаваме как хитрият Едип разрешава загадката на сфинкса, макар че това не му носи нищо добро, и как Белерофонт пленява крилатия кон Пегас, с чиято помощ успява да убие чудовището Химера. Възхищаваме се на Тезей, споделяме мъките на Орфей, ликуваме с Персей и се удивляваме на Аталанта – единствената жена, която може да надбяга всеки мъж. В „Герои“ научаваме повече за съдбата на други легендарни имена като Дедал и сина му Икар, Медея и Ариадна.

Динамична и увлекателна, изпълнена с преследвания и битки, невъзможни за преодоляване препятствия и загадки, прояви на долна страхливост и истинска храброст, без да пропускаме убийствата и безкористните жертви, „Герои“ разказва за това, на което ние, простосмъртните, сме наистина способни – в най-лошия и най-добрия смисъл. Макар че тези истории са добре познати, Фрай успява да „изтупа прахта“ от тях, разказвайки ги по съвсем модерен начин, добавяйки любопитни коментари и проявявайки за пореден път невероятното си чувство за хумор. Дори най-епизодичните герои са представени по такъв остроумен и ироничен начин, който още повече подсилва удоволствието от четенето.

Advertisement

Разказвачът Фрай за пореден път впечатлява с невероятно подробната информация за тези популярни герои, поднесена по много забавен начин. Освен всичко това, книгата е изключително ценна и по линия на етимологията, защото обяснява произхода на много думи и фрази, както и имената на различни представители на флората и фауната, които са свързани с имената на древногръцките герои. Но това не е всичко, Фрай е готов и с третата част „Троя“, която ще е кулминацията на неговия митологичен труд. „Толкова възхитителна книга, не можеш да я оставиш настрани, точно като първата част. Фрай разказва интригуващо за героите, без да спестява кървавите подробности или да преобръща истината за митовете. Книгата е богата на факти, безкрайно забавна и ще установите, че сте научили много“. Това е коментарът на „Хералд“ за „Герои“.

Continue Reading
Advertisement