Connect with us

Култура

Стиска ли ти „Да поемеш отговорност“?

Avatar

Публикувано

на

da_poemesh_otgovornost_coverВ „Да поемеш отговорност“ (ИК „Изток Запад“) известният психотерапевт и американски писател Натаниъл Брандън дава ценни съвети как да станем режисьори на случващото се в живота ни и показва как поемането на отговорност за собствените ни действия ще ни позволи да постигнем успех и удовлетворение в утрешния ден.

Видният американски доктор по философия Натаниъл Брандън недвусмислено показва, че истинската радост и сила настъпват тогава, когато човек осъзнае, че поемането на отговорност за собствения му живот не е бреме, а необходимо условие за постигане на благополучие. В „Да поемеш отговорност“ – вълнуващо ръководство как да осъществяваме целите си и да се самоутвърдим – Брандън подчертава, че за придобиването на добро самочувствие и уважение към себе си е необходимо човек да е отговорен за решенията и поведението си – само така той ще е способен да поеме живота си в свои ръце. Това обаче далеч не е лесно за постигане: изискват се много усилия, упоритост и следване на взети трудни решения – все предизвикателства, които за мнозина са непреодолими, уви. Те предпочитат да винят другите за собствените си проблеми или просто чакат да се появи онзи на белия кон, които оправя нещата и подрежда живота им с магическа пръчица. Според Брандън няма как да вярваме в себе си и в собствените си сили, ако постоянно прехвърляме трудните решения на друг – именно когато човек открие, че трябва активно да гради своя живот, а не да мисли за себе си като за жертва, ще постигне успех. В „Да поемеш отговорност“ Брандън дава определение за отговорност, демонстрира как тя може да стане начин на живот и източник на сила, а не бреме. Целта на автора е да покаже, че ние градим себе си и формираме идентичността си, и че отговорността към себе си, както и разчитането на собствените ни сили са от съществено значение за благополучието на всички.
Нещо повече: да сме отговорни и да разчитаме на себе си, твърди Брандън, е ключът към успеха – независимо дали става въпрос за кариера или връзка, успехът зависи от нашата готовност да поемем отговорност. Авторът обръща внимание и на поставянето на граници, като обръща внимание на случаи, когато нещата просто не зависят от нас. От голямо значение е и да не поемаме чужда отговорност, както и да се научим да си сътрудничим с околните, допълва още психотерапевтът.

В „Да поемеш отговорност“ Натаниъл Брандън сочи пътищата, които могат да помогнат на всеки да стане мислеща, целеустремена, активна и ориентирана към решаването на проблемите си личност. Авторът показва не само личната и обществена важност на отговорността, но и специфичните начини за нейното постигане, и дава ценни съвети как да се отгледат отговорни деца, които да са активни и способни да контролират действията си.

Брандън е психотерапевт с дългогодишна практика, известен с трудовете си, посветени на психологията на самоуважението. Роден на 9 април 1930 г. в Канада, авторът на „Моите години с Айн Ранд“ е в близки отношения с видната романистка и представителка на съвременната философия дълги години и има голям принос в популяризирането на нейната философия.

Continue Reading
Advertisement