Connect with us

Култура

Стотици хора прегърнаха „Писмо до сестра ми“ и неговите авторки

Avatar

Публикувано

на

Снимка: Манол Дончев

Обикновената делнична вечер се превърна в необикновен книжен празник – в столичния литературен клуб „Перото“ в НДК издателство „Софтпрес“ представи романа „Писмо до сестра ми“ от Мария Пеева и Люси Рикспуун. В основата на сюжета са историите на две сестри, разделени от един океан и десет часа.

Авторките разказаха как са се запознали във фейсбук и как са се срещнали за първи път на живо едва няколко дни преди премиерата. Специално за представянето на романа Люси прелетя океана, подобно на писмата, които си разменят героините Лора и Радост. Атмосферата в литературния клуб бе изключително приповдигната, а авторките се заклеха, че не биха променили нищо в романа, но пък споделиха, че водят разговори за евентуалното продължение на книгата.

Във виртуалното пространство Мария Пеева е по-известна като Мама Нинджа. Блогът й има хиляди последователи и разглежда откровено, с много хумор и щипка мъдрост всякакви теми, свързани със семейството, родителството и обществото. По професия Мария е филмов преводач, а по призвание – майка на четирима сина. Вярва в необикновеността на обикновените хора.

Снимка: Манол Дончев

Advertisement

Люси Рикспуун е доктор по клинична психология и практикуващ терапевт. Работи с деца във високо функционалната част на аутистичния спектър. Клиничните й интереси включват влиянието на емиграцията върху човешката психика, проблеми в човешките взаимоотношения, психопатия и адаптация след промени в живота. От почти 15 години живее в Съединените Щати. Обича да пътува, да чете и вярва в готвенето като терапия.

Героините им, като всички сестри, са като двете страни на монета – противоположни, но неизменно свързани. Всяка – стабилен гръб и основа за другата. Но когато монетата се завърта на ръб, животът и на двете е напът да изгуби равновесие. Неочаквани разкрития от миналото и съдбовни избори в настоящето преобръщат всичко, в което са вярвали. Единствено писмата, които си разменят, им помагат да запазят здравия си разум в свят, който изглежда все по-безумен и за двете им.

Запис от срещата може да гледате онлайн благодарение на ArtLive.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement