Connect with us

Култура

Студената война под скалпела на английския хумор

Avatar

Публикувано

на

Книгата „Студената война на горещо място“(ИК „Изток-Запад“) е хумористичен поглед в две части от автори, разказващи за Студената война в Африка. И двамата – проф. Рандал Бейкър и Микола Полонски – са живели години в периода от 60-те до 80-те години на миналия век на Черния континент. По много забавен начин те разказват за случилото се с тях, докато са действали като врагове от двете страни на Желязната завеса.

 Още като студент Рандал Бейкър попада в Уганда; по това време повечето африкански народи се борят срещу колониализма и извоюват независимостта си. Бейкър е бил професионално съпричастен на тези процеси, включително е бил съветник към посолството на Великобритания в Замбия. Той е категоричен: книгата засяга личните му преживявания и не е идеология, нито има претенции да е теория.

Микола Полонски служи в съветските военни части в Етиопия в разгара на Студената война. Изпратен е там, за да помогне на тогавашното правителство (което по-късно е свалено). Бил е професионален полеви преводач (не само от английски). Благодарение на разказа му за пръв път виждаме отвътре съветската военна машина в Етиопия и разузнаването й в Източна Африка.

Остроумно споделените спомени, разгледани от дистанция на времето, според авторите ще помогнат на всички (и особено на младите читатели) да опознаят отблизо горещите страни на Студената война, за които малцина са наясно… За по-любопитните изданието се предлата и на английски език.

Continue Reading
Advertisement