Connect with us

Събития

С еротика и екшън се открива ONE DANCE WEEK в събота

Avatar

Публикувано

на

gentleman1

снимка: PR

На 17 октомври в Пловдив стартира осмото издание на ONE DANCE WEEK, което ще представи 9 спектакъла от три континента – Европа, Азия и Америка. Първият уикенд от международния фестивал за съвременен танц и пърформанс, който ще продължи до 1 ноември, ще представи спектакли от Испания и Корея.

Откриващата фестивална вечер на ONE DANCE WEEK ще бъде ознаменувана от едно звездно гостуване – носителят на Националната награда за танц на Испания за 2014 г. – компанията DANIEL ABREU, ще покани публиката да надникне в непредсказуемия реактивен свят на човешките импулси. Спектакълът ЖИВОТНО разказва за дълбините на човешкото съзнание и първичните инстинкти. На сцената, напомняща на подземно царство, се разиграват действия, ситуации, реакции и взаимоотношения, които са свързани с идеята за животинското, налично във всяко човешко същество, и желанието за оцеляване. Петимата танцьори, заедно с хореографа Даниел Абреу, използват езика на танца, за да предадат чрез съвършените си тела естетското усещане за еротика. В спектакъла се смесват танц и екшън, инспирирани от текстовете на един от най-големите драматурзи на нашето време – Марина Вайнер.
„Спектакълът ЖИВОТНО показва съвременното прогресивно лице на Испания.” – заяви Хайме Ермида, консулът на Кралство Испания в България, по време на специално събитие в Пловдив, на което беше представена компания DANIEL ABREU. Горди сме, че именно този спектакъл е част от програмата на ONE DANCE WEEK 2015. Убедени сме, че ще предизвика вашето внимание, именно със своята дързост и бунт срещу стереотипите.“, добави още той.

Компанията DANIEL ABREU пристига в България с подкрепата на Националния институт за изпълнителски изкуства и музика – Испания (INAEM), Института “Сервантес” – София, Посолството на Кралство Испания в България, както и благодарение на основните партньори на фестивала – Фондация “Америка за България” и Община Пловдив.

Във втория фестивален ден – 18 октомври (неделя), на пловдивска сцена ще се изявят новаторите на корейската съвременна танцова сцена. Спектаклите ДЕФОРМАЦИЯ и ДЖЕНТЪЛМЕН ще бъдат представени в една вечер от своите създатели – прогресивните корейски хореографи Кил Сео-Янг и Ким ДжаеСеунг. Двете произведения, които могат да бъдат гледани в Драматичен театър – Пловдив, разказват чрез езика на движението и красиво музикално оформление, истории за човешката идентичност, поставена в различни контексти и ситуации. Специфично за корейската школа е дълбоката връзка с традициите, които обаче биват представяни пред публиката по един съвременен и вълнуващ начин.

Advertisement

ДЕФОРМАЦИЯ на Кил Сео-Янг изследва проблема за идентичността, превръщайки телата на изпълнителите във взаимозаменяеми обекти, като едновременно с това подчертава тяхната независимост и уникалност. Представлението печели първа награда за хореография на престижния сеулски танцов конкурс „Сцена на млади хореографи“ през 2013 г.

Хореографията на спектакъла ДЖЕНТЪЛМЕН на Ким ДжаеСеунг е вдъхновена от традиционния за Корея танц Hanryang-mu, който експериментира с различните режими на дишане в търсене на нови движенчески естетики. Представлението интегрира в себе си различни, взаимно допълващи се танцови, ритмически, визуални и декоративни елементи, свързвайки танцуващите едновременно с миналото и настоящето.

Гостуването на Кил Сео-Янг и Ким ДжаеСеунг се случва в партньорство с Международния фестивал за хореография в Сеул.

Билети за спектакъла могат да бъдат закупени на цена от 10 лв. в мрежата на Eventim, а за онези, които искат да станат част от всички събития на фестивала, има специален Фестивален пас на цена от 40 лв.

Повече информация за спектаклите и програмата на ONE DANCE WEEK: http://edno.bg/one-dance-week-2015/festivalat

Advertisement

[media-credit name=“снимка: Yassiek“ align=“aligncenter“ width=“650″]Yassiek[/media-credit]

Continue Reading
Advertisement