Connect with us

Общество

С конкурс за рисунка върху асфалт бе представен албума „България – памет и чест”

Avatar

Публикувано

на

снимка: PR

С конкурс за рисунки върху асфалт на историческа тема, сдружение „България памет и чест” представи едноименния албум с цветни стикери, придружен от 30 книжки за оцветяване с авторски рисунки. Десетки деца в София и Видин пресъздадоха историята на България, рисувайки върху асфалт. Софиянчетата в обновената „Банска градинка” в столичния квартал „Лозенец”, а малките граждани на Видин в крайдунавския парк при „Телеграф капия”. Най-талантливите сред децата и в двата града получиха подарък новиздадения пълноцветен албум „България – памет и чест”. Към албума, децата получиха и първите два броя книжки за оцветяване, заедно с подарък по 6 цветни стикера. Всяка седмица до края на годината ще излязат още 28 броя книжки за оцветяване, в които авторските рисунки, отговарят на 30-те исторически теми в албума. Всяка от тях крие по едно място за стикер.

В София конкурса за рисунка върху асфалт, бе посветен на децата засегнати от аутизъм. Председателят на сдружение „Аутизъм днес”, Владислава Цолова, поздрави организаторите и благодари на организаторите за инициативата, празника да интегрира децата, за чиито проблеми дневният ред на обществото все не достига. От името на заместник министъра на образованието и науката Диян Стаматов, децата и присъстващите поздрави г-жа Татяна Предова – главен експерт, в дирекция „Достъп до образованието и подкрепа на развитието”.

Кметът на софийския район Лозенец – домакин и съорганизатор на конкурса за рисунка върху асфалт – Любомир Дреков поздрави децата и организаторите с думите: „приветствам инициативата, която е посветена на децата, засегнати от аутизъм, защото само така ще осъществим интеграцията и ще направим така, че да сме единно, истински цяло общество.” Г-н Дреков връчи на организаторите поздравителен адрес от името г-жа Йорданка Фандъкова. В него, столичният кмет, поздравява сдружение „България – памет и чест” и подчертава, че „децата са богатството и бъдещето на една страна, в което трябва да инвестираме много грижи, възпитание, образование, патриотизъм и не на последно място много обич.” В поздравителния си адрес г-жа Фандъкова пожела късмет на участниците и ги насърчи с думите: „Забавлявайте се всички заедно на вашия празник днес, рисувайки моменти от историята на България и се гордейте, че сте българи.”

Пред погледа на журито, съставено от художничките Петра Вълчева и Лена Старибратова малчуганите рисуваха български църкви, фрагменти от кирилицата, черешовото топче и  Светите братя Кирил и Методий. В любимка на всички се превърна дъщерята на Биляна Йотовска – шестгодишната Никол, която освен талантлива гимнастичка, се оказа и всеотдаен артист. Минути след пристигането си Никол започна своята историческа рисунка със символа на България – националният трибагреник. Сред отличените бяха шестгодишните Ники и Георги, а 7 годишния Радослав впечатли с  рисунка на духовното оръжие на българите – пергамент и перо. Децата от образователната платформа digitalkidz и малките приятели на „Четенето и сладко” също се включиха в конкурса. Производителят на млечно кисели продукти „Лактима-България”, раздаде множество подаръци на малчуганите.  Специални гости на малките художници от София бяха Йоанна Драгнева – общински съветник и член на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие, бившият кмет на район „Средец” – Вергиния Стоянова и  множество родители.

Advertisement

По същото време, но във Видин връстници на малките художници, усърдно рисуваха портретите на Ботев и Левски. Те също получиха множество награди. Най-много се радваха на пълноцветния албум със стикери „България – памет и чест” и книжките за оцветяване към албума. След рисунките на асфалта, веднага се заеха с оцветяването на първите две книжки от поредицата, посветена на българската история, а най-занимателно за тях бе откриването на точните места, където да залепят цветните стикери, специален подарък към всяка от книжките с авторски рисунки. Събитието бе организирано от гражданско обединение „Единни за промяна”. „Детското творчество определено ни затрудни в избора, защото всички рисунки са толкова прекрасни“, обяви председателят на журито и лидер на „Единни за промяна“ Росица Кирова. Организаторите на конкурса за рисунка върху асфалт на историческа тема във Видин раздадоха на всички участници множество лакомства.

Албумът „България – памет и чест”, книжките за оцветяване на историческа тема и стикерите, подарък към тях, от днес са на пазара. Всяка седмица нова книжка за оцветяване с подарък 6 цветни стикера ще радва малките любители на българската история. Автор на текстовете в албума е учителят по история Захарин Захариев. Книжките за оцветяване съдържат авторски рисунки, създадени от младите художнички Лена Старибратова и Петра Вълчева.

Медиен партньор на гражданско сдружение „България – памет и чест”, издател на едноименния албум, с книжки за оцветяване и подарък цветни стикери е BG Media London.

Повече информация на www.паметичест.bg

Advertisement
Continue Reading
Advertisement