Connect with us

Култура

Тайните на корейските занаяти се разкриват в София

Avatar

Публикувано

на

Korean Crafts poster

По повод 25-годишнината от установяване на дипломатически отношения между Република Корея и Република България, корейското посолство организира редица културни събития.

Най-атрактивното от тях ще доведе в България 12 корейски майстори-занаятчии, които ще покажат на българската публика тайните на корейските занаяти. В изложбата ще бъдат показани 140 експоната, включващи корейски традиционни мебели, пана, керамика, копринени картини, шевици, музикални инструменти и много други.

Изложбата е озаглавена „Тайните на корейските занаяти” и ще бъде официално открита на 25 март 2015 от 18:30 часа в Изложбен център „Шипка“ 6 в столицата.

„Изложбата е добра възможност за обмяна на практически опит и умения, и в същото време да покажем на българската публика че традиционните занаяти са част от съвременния живот на корейците, а не артефакти от миналото” – споделя Н.Пр. посланик Шин Менгхо.

Два дни след официалното откриване, корейски майстори-занаятчии ще направят и специална демонстрация на занаятите си. По време на своеобразната работилница посетителите ще могат да се включат в измайсторяването на „Najeon” – украса за огледало или “Chogo” – поставки от слама и трева.

Advertisement

Работилниците ще бъдат водени лично от майсторите Мьонг-дже Чонг и Сун-джа Хан. Местата са ограничени, затова, ако искате да докоснете до вълшебството на корейските занаяти, бъдете точни – 27 март от 18.30 в галерията на ул. Шипка 6.

Всеки, който посети изложбата до 9 април 2015 може да попадне на късметлийските два часа дневно, в които ще бъде почерпен с корейски традиционен чай с аромат на орхидея от с. Чеджу или ликьор Мунбе-джу – една от любимите напитки на династията Корьо (X-XІV в. ).

А тези, които публикуват своя снимка от изложбата на facebook страницата на събитието (https://www.facebook.com/events/362555810607552/permalink/363246693871797/ ), могат да спечелят корейски сувенир от посолството на Република Корея  у нас.

Напомняме ви също така, че по повод годишнината от двустранните дипломатически отношения, в Столичната библиотека бе открит „Корейски кът”. Там на разположение на българската публика са разнообразни материали за съвременното развитие, културата и историята на Корея.

ВХОД СВОБОДЕН!

Advertisement

Korean Crafts poster 2

Continue Reading
Advertisement