Connect with us

Събития

Текстил, нишка и филц: това е детска игра!

Avatar

Публикувано

на

Zig-zag_na Sofia disha_2014_1Международен проект WEAVE ви кани на незабравим детски фестивал за плетене, тъкане и работа с филц – Zig – Zag! Три техники, които във времето леко избледняват от ежедневието на децата, а всъщност са прекрасен източник на вдъхновение и развитие на концентрацията, моториката и въображението на децата.

Събитието ще се проведе на 17.09.2014 година в градинката на ъгъла на бул. „Черни връх“ и бул. „Ев. и Хр. Георгиеви“, квартал Лозенец  (зад спирката на автобусите посока Младост) от  10.00 до 16.00 часа.

На събитието всички деца ще имат възможност да се докоснат до техниките за плетене, тъкане и работа с филц чрез интерактивни, иновативни и интригуващи занимания. Основната идея на проекта е да предостави на децата възможност по интересен и иновативен начин да бъдат запленени от възможностите на текстилните техники и да разберат от къде произлизат тъканите. В трите основни града – Рим, Амстердам и София събитията ще имат едно и също лице, имащо за цел да превърне Зиг-Заг в единно събитие в три различни европейски държави.

Калина Петкова, художник за Арт Ленд към проект WEAVE споделя за фестивала: „Надявам се, че събитията „Зиг-Заг“ ще покажат нова перспектива на хората; ще обогатят тяхното въображение и ще бъдат като прошепване за това как да комбинират материали и предмети, които не са им чужди, за да създадат нещо различно, полезно и забавно. Вярвам, че събитията ще провокират творческия характер на хората и ще предизвикат желание и амбиция във всеки да се почувства като новатор.”

На голямото финално събитие Зиг-Заг всички посетители ще имат възможност да научат:

От къде идват тъканите?

Advertisement

Как се случва вплитането на нишките под формата на забавна игра.

Избери си парче от нашето „Магазинче за платове” и създай надписа ZIG-ZAG.

Разбери кои материи идват от естествени източници и кои са изкуствено създадени.

 

Бъде ентусиазиран, потопи се в света на цветовете, преждите, плата и нишката!

Advertisement

Играй, създавай, плети и твори!

 

Очакваме те на 17 септември!

ВХОД СВОБОДЕН

Фестивалът е подходящ за деца от 3 до 12 години.

Advertisement

 

За проекта:

 

Weaving Europe: Artefacts, Values & Exchanges – Цикъл от културни събития и ателиета за откриване на културата и изкуството чрез наследството на текстил и тъкани в Европа.

Зиг-Заг (Zig-Zag) е общото наименование за три европейски културни събития в Амстердам, София и Рим, насърчаващи деца, семейства и училища да открият, чрез игра, изкуството на текстила и тъканите, както и на културното наследство от гледна точка на Европа.

Advertisement

 

Участници в проекта са:

Италия:   Explora the Children’s Museum of Rome , Детски образователен музей в Рим – координатор на проекта

Холандия:  Wagg Society-Institute for art, science and technology , Институт за изкуство, наука и технологии  – партньор на проекта

България:  сдружение Арт Ленд – Изкуство в действие! Нестопанска организация с творчески и образователни дейности, събития за семейства и училища. Театър, уъркшопи,събития и школи. – партньор на проекта

Advertisement

 

Проектът WEAVE се реализира в Италия, Холандия и България и е финансиран с подкрепата на програма „Култура” на Европейската комисия.

 

Фестивалът се осъществява с любезното съдействие на община Лозенец.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement