Connect with us

Tехнологии

Технологиите за „умен дом“ все още са силно подценени

Avatar

Публикувано

на

1 BBE 21872 12

снимка: PR

Бош проведе изследване по темата умни домове (smart homes) заедно с Туитър в Германия, Франция, Великобритания, Австрия, Испания и САЩ. Резултатите показват, че днес интелигентният свързан дом може да прави повече неща, отколкото повечето от участващите в проучването смятат за възможно.

Относно проучването

Изследването е проведено между 26.07. и 03.08.2016 г. сред потребителите на Туитър. Участват общо 6265 души от Австрия, Германия, Великобритания, Испания, Франция и САЩ.

Французите проявяват най-голямо доверие към свързания дом

Advertisement

Интелигентният дом помага ежедневието ни да бъде по-удобно, спестява енергия и пари, защитава по-добре дома. И досега много Туитър потребители не са осведомени за това, на какво е способен умният дом. Например, докато две трети от участниците знаят, че при интелигентния дом светлините се изключват автоматично, когато те напуснат къщата, то само 22% могат да си представят, че фурната вече предлага перфектната рецепта. Сравнено по държави, французите имат повече доверие в smart home технологиите, отколкото британците, американците или австрийците. От друга страна германците, както и испанците, смятат много от нещата за осъществими в бъдеще и не подозират, че те вече са реализирани.

Особено интересно е, че хората между 25 и 34 години са най-близо до реалността в преценката си за умния дом. Изненадващ е фактът, че много хора от интернет поколението не знаят на какво е способен умният дом. Особено при младежите на възраст между 16 и 24 години, които не могат да си представят света без интернет, интелигентният дом е все още изненадващо непознат. Причина за това може да бъде липсата на интерес към този вид технологии, свързани с домакинството, при тази възрастова група. Освен това само 50% от запитаните в изследването са убедени, че днешните smart home системи дават възможност на различни уреди да могат да комуникират помежду си без значение дали са от един и същ производител.

1-bbe-21872-10

снимка: PR

Пестенето на енергия е важен аргумент по целия свят

Умният дом се грижи автоматично за досадни рутинни задължения, позволява контрол дори и далеч от дома и така създава чувство за удобство. Убедителен за участниците в изследването е потенциалът за пестене на енергия, който се реализира, когато отоплението се изключва автоматично веднага щом прозорецът бъде отворен например. Испанците, французите и англичаните изглежда силно се интересуват от спестяването на пари. Между 71 и 75% посочват икономията на енергия като убедителен аргумент за умния дом. Въпреки че това е най-популярният отговор сред германците, те остават на последно място по държави с 59%. Това е доста изненадващо, като се има предвид, че немците обикновено се свързват с чувството им за грижа за природата. Вероятно по-скоро финансовият, отколкото екологичният аспект прави енергийната ефективност толкова интересна за страни като Испания, Франция и Англия.

Advertisement

Отидете на почивка без да се тревожите

Спокойствието и сигурността идват на второ и трето място като аргументи за умния дом и са назовани съответно от 59% и 58% от попитаните. Интелигентният дом, който автоматично задейства алармата, когато проникне нарушител, и известява собственика чрез съобщение до смартфона, е просто впечатляващ, както и идеята да бъдеш способен да наглеждаш нещата си по всяко време чрез свързана камера. Сигурността играе особено важна роля за жените. Докато те са традиционно по-скептични към всички останали аргументи, отколкото мъжете, ситуацията тук е точно обратната.

Само 1/3 от запитаните смятат за особено важно да могат да приготвят капучиното си докато все още си лежат в леглото. Тук французите оглавяват класацията – 42% сърдечно приветстват идеята да могат да намират латето си готово, щом влязат в кухнята.

1-bbe-21872-8

снимка: PR

Винаги в движение – британците и американците искат да контролират дома си докато пътуват

Advertisement

Свързаният дом има място в ежедневието на британците и американците. Във Великобритания и САЩ 60% биха искали да могат да контролират умния си дом, когато пътуват. Сред испанците, германците и австрийците това са само около 30%, а във Франция желаещите са 45%. Сравнението по държави е почти аналогично, когато участващите бързат. Когато бързат, жените смятат, че могат да спечелят от умния дом. Идеята да имаш достъп до дома си, когато си във ваканция, е особено очарователна за всички допитани, независимо дали само за да наглеждаш нещата си, или за да изключиш отоплението преди да се прибереш вкъщи.

Много допитани подозират високи разходи, защитата на данни е изключителен приоритет

При въпроса защо не са свързали досега дома си, повече от половината отговарят, че това е поради високите разходи, като този фактор губи значение при по-възрастните. Особено испанците (70%) и французите (68%) казват, че тази технология е прекалено скъпа за тях. Защитата на данни – тема, по която Бош целенасочено работи, е основна за 1/3 от запитаните. Всъщност всички smart home решения от Бош имат най-висок стандарт на защита. Всеки потребител може сам да реши дали данните да останат вътре в къщата или да бъдат качени в облак за съответните услуги.

31% от участниците никога досега не са и помисляли за свързан дом. Това е изненадващо, особено на фона на многото различни сфери, в които умният дом може да бъде много полезен за обитателите. Но поне 1 от 10 души в Германия и Австрия вече живее в свързан дом или планира да заживее в такъв.

Интернет е най-предпочитаният източник на информация

Advertisement

Двама от трима запитани потребители на Туитър казват, че биха искали да посетят уебсайтове на производителите и доставчиците, преди да купят приложения за умен дом. 42% разчитат на блогове и форуми. Според проучването интернет убедително е най-важният източник на информация. Магазините идват едва на трето място с 35%. Търговците в търговските обекти играят второстепенна роля във Великобритания и САЩ. Само половината запитани търсят информация тук, подобно е и в другите държави. Заслужава си също да се спомене и това, че много от най-младите сред участващите в запитването предпочитат да търсят информация офлайн и биха отишли до магазина.

Бош представи решения за умния дом на изложението IFA в Берлин

Бош предлага smart home решения за много различни сфери в дома. Bosch Smart Home App позволява да контролирате и наблюдавате осветлението, отоплението, детектора за дим и движение чрез таблет или смартфон. Системата за умен дом на Бош работи гладко, защото всички устройства, свързани чрез smart home контролер, могат да общуват помежду си. По този начин можете да бъдете сигурни, че прозорецът и вратите са затворени, отоплението и другите системи са изключени, а алармата е активирана, когато напускате дома. Smart Home системата на Бош също така осигурява и изключване на отоплението, когато се отвори прозорецът. На IFA 2016 Бош представи нови продукти и показа интегрирането на множество приложения за дома. Функциите на пералнята, сушилнята и съдомиялната също могат да бъдат управлявани директно чрез Bosch Smart Home App.

Преглед на всички резултати от проучването са налични онлайн на: https://goo.gl/vh0sJd

Advertisement
Continue Reading
Advertisement