Connect with us

Танц

Технологиите срещат съвременния танц в спектакъла ВТОРО ТЯЛО

Avatar

Публикувано

на

Second Body3 @ Ching Ju Cheng 1

Тази събота, 22 октомври, от 16:00 и 20:30 ч. в Дом на Културата „Борис Христов“, ONE DANCE WEEK ви кани на уникално пътешествие във физикално-дигиталната среда на спектакъла ВТОРО ТЯЛО. Пригответе се да прескочите границите между реалното и виртуалното пространство и да намерите нови дефинции за човешкото тяло.

За първи път на българска сцена ще триумфират абсолютните звезди от Тайван – Anarchy Dance Theater. Компанията е основана през 2010 г. от архитекта и хореограф Сия Тия Хуа, чиито артистични търсения попадат в сферата на съвременния танцов театър, а творбите му изследват неизменната връзка между пространството и човешкото тяло.

Четирите сензора, създадени специално за спектакъла, които са поставени в различните ъгли на залата, създават 360-градусова прожекция в реално време върху тялото на таньора. Изкуствено тяло нахлува на сцената, създавайки усещане за движение, различно от движенията на първото тяло.

„Спектакълът е много специално преживяване. Публиката ще види пълна трансформация на човешкото тяло.„– разказва хореографът Сия Тия Хуа – „ВТОРО ТЯЛО започва и свършва с тялото – първичното, естественото и материалното, от една страна, и вторичното, илюзорното и дигиталното, от друга. Двете не престават да се движат и да си взаимодействат.“

second-body2-ching-ju-cheng-2

За цялостното въздействие на спектакъла допринасят и красивите звукови пейзажи на Яник Дауби, който композира електро-акустична музика (musique concrète) и създава музикални импровизации с намерени предмети, аналогови устройства и цифрови процесори.

Advertisement

Названието Anarchy Dance Theater произлиза от серия танцови творби, които Хуа създава, за да дискутира структурата на властта в човешкото общество. След премиерата на проекта СЕДМО ЧУВСТВО (2011), компанията започва интензивни турнета в цял свят – Великобритания, Холандия, Испания, Хонг-Конг, Южна Африка, Китай и Ню Йорк, като получава редица признания от професионалисти в сферата на изпълнителските, дигитални и визуални изкуства. Премиерата на СЕДМО ЧУВСТВО II през 2012-а се случва по време на Фестивала за дигитално изкуство в Тайпей, където се откроява като една от най-значителните творби за годината. Спектакълът е последван от втората танцово-дигитална творба – ВТОРО ТЯЛО, която ще видим  малко след премиерата й в рамките на Вроцлав – Европейска столица на културата 2016, създадена отново в сътрудничество с Ultra Combos, която получи позитивна критика и изключителни ревюта.

Компанията идва в България с подкрепата на Министерството на културата на Тайван.

Фестивалния пас важи за първото представяне на тайванския дигитален спектакъл ВТОРО ТЯЛО от 16:00 ч. на 22 октомври.

 

Advertisement

Билети в мрежата на EVENTIM: https://goo.gl/6mzH6z

Continue Reading
Advertisement