Connect with us

Tехнологии

Технологични прогнози, свързани с музикалната индустрия

Avatar

Публикувано

на

DataArt обяви прогнозите си за 2020 г., свързани с музикалния бранш, като посочи кои са факторите, които ще окажат влияние на индустрията, както и на какви промени предстои да станем свидетели в резултат на развитието на технологиите.

През следващата година, вследствие на лавинообразния растеж на абонатите на стрийминг услуги, в музикалния бранш се очаква ръст на предлагането на персонализирани услуги. Навлизането на 5G ще позволи на компаниите от музикалния бизнес да увеличат своя пазарен дял.

Наред с развитието на технологиите се променя и културата на слушане на музика, от която пряко зависи цялата индустрия. Днес музикалният бизнес процъфтява не чрез продажба на песни на физически носители или в цифров формат, а благодарение на абонаменти за стрийминг платформи.

В много отношения именно стриймингът определя сериозното увеличение на приходите от албуми, записана в САЩ – с 18% през първата половина на 2019-та година. Всеки месец повече от милион нови потребители се абонират за стрийминг услуги.

Advertisement

Въпреки това, на развити пазари, включително САЩ и Обединеното кралство, силният ръст скоро ще загуби инерция и ще достигне до по-умерени темпове. 

В такъв случай – как ще се развиват стрийминг услугите и какви иновации ще бъдат въведени в търсене на нови бизнес модели? През 2020 година влияние върху пазара се очаква да окажат 3 основни фактора, а именно:

1. ВСЕ ПОВЕЧЕ ПЕРСОНАЛИЗАЦИЯ

Потребителите търсят подобрени услуги за персонализиране на техните заявки, а Spotify и Apple Music остават лидери. В същото време, техническият потенциал в тази област все още не е напълно реализиран.

Сега, с помощта на машинното обучение, се създават плейлисти въз основа на потребителски данни, а методите за тяхното формиране продължават да се усъвършенстват. 

Advertisement

Персонализирането на фините настройки чрез сложни алгоритми, в комбинация със социологически изследвания, ще се превърнат в основна посока на развитие за цялата индустрия. Това ще предложи на крайния потребител по-приятно изживяване и по-голяма прецизност.

2. МАРКЕТИНГОВИ ИНСТРУМЕНТИ В УСЛУГА НА ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ И МУЗИКАЛНИТЕ КОМПАНИИ

Друга тенденция, която ще се засили през настоящата година, е че стрийминг платформите все повече ще инвестират в услуги за самите музиканти. Наскоро UMG пусна Universal Music Artists, първото приложение за универсален анализ в помощ на изпълнителите и музикалните компании. Чрез него те получават достъп до данните на основните поточни услуги и информация за предпочитанията на потребителите от Twitter, Instagram и Facebook. Приложението показва изгледи в YouTube и предоставя анализа на слушателите по демографски признак.

През 2020 г. можем да станем свидетели на развитието на подобен тип услуги и от Spotify, Apple Music и UMG. Новите методи за анализ на данни ще помогнат на авторите и изпълнителите на музика да разберат по-добре своите слушатели, техните вкусове и навици.

3. ПО-ВИСОКО КАЧЕСТВО С НАВЛИЗАНЕТО НА 5G

Advertisement

През 2020 г. в САЩ предстои да заработи нов стандарт за мобилни комуникации чрез 5G мрежата. Десеткратният скок в скоростта на връзката ще изведе излъчванията до много по-високо качество в сравнение с 4G.

В края на 2019 г. Amazon представи Music HD, услуга за изтегляне и стрийминг на музика без загуба на качество. Тя е достъпна за слушателите в САЩ, Великобритания, Япония и Германия, а с разпространението на 5G такива услуги могат да станат мейнстрийм.

В същото време 5G ще разшири възможностите за показване на клипове и концерти наживо, ще обхване широка аудитория чрез VR и AR и ще внесе допълнително съдържание в излъчванията, считат експертите от DataArt.

Continue Reading
Advertisement