Connect with us

Култура

Топ актьори стават посланици на четвъртата Нощ на театрите

Avatar

Публикувано

на

За четвърта поредна година популярни лица на българския театър стават посланици на европейската инициатива Нощ на театрите. Владо Пенев, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Владо Карамазов, Деян Донков, Ованес Торосян, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Луиза Григорова, Силвия Петкова и Биляна  Петринска се присъединиха към посланическия екип на четвъртата Нощ.

Всички те застанаха пред обектива на топ фотографа Павел Червенков и пресъздадоха своето усещане за Шекспир и Думите. Черно-бялата фотосесия ще бъде включена в специалната изложба „Нощни персонажи”. Всеки от актьорите ще сподели любим цитат от Шекспир и ще добави към него личен коментар и прочит, най-близък до неговата представа. Проектът „Нощни персонажи“ е посветен на 400-годишнина от смъртта на великия творец.

Проектът „Нощни персонажи” стартира още в първото издание на европейската платформа Нощ на театрите, която се фокусира върху показването на различните и личните лица на театъра и онези неразкрити, но много вълнуващи моменти, в-и-чрез които се случва магията. Моментите, през които преминава всяко театрално съдържание преди да „излезе” на сцената и да (се) докосне (до) душите на публиката.

След три много успешни и доста мащабни изложби, които се случиха в първите три издания на инициативата, проектът „Нoщни персонажи” разширява своя обхват и поднася нова серия от фотографии, специално заснети за Нощ на театрите от Павел Червенков.

Нощ на театрите е част от платформата Европейска Нощ на театъра и вече 4 години кани по един необикновен и много личен начин всички театрални почитатели да станат част от мащабен културен форум със завладяващи съдържания и арт събития.

Advertisement

Зад идеята стои Елеонора Роси (Франция), но пилотно проектът стартира през 2008 г. в Хърватска – иницииран от Детски театър Добрава (Children’s Theatre Dubrava) и Театър Шибеник (Šibenik Theatre). Европейска Нощ на театрите е платфрома, която обединява всички имащи отношение към театъра и сцената за създаване и показване на качествено театрално изкуство, без граници, езикови, религиозни или етнически бариери.

Благодарение на своята съзидателна енергия Нощ на театрите успя да се превърне в смислено, видимо и очаквано събитие както в София, така и по-големите градове в България. Подобни културни платформи, които преобръщат времето (Европейска нощ на музеите, Европейска нощ на науката, Нощ на литературата и др.), привличат все повече почитатели на изкуството и го правят достъпно и близко. С реализирането на Нощ на театрите България стана една от 11-те държави в Европа, които празнуват театъра по този атрактивен начин. Дългогодишната европейска традиция дава възможност на театъра да се „отвори“ към публиката и да привлече младите хора в театралните зали.

Нощ на театрите е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г.

Четвъртата Нощ на театрите ще е на 19 ноември 2016. Повече за инициативата може да видите ТУК>>>

Advertisement
Continue Reading
Advertisement