Connect with us

Lifestyle

Топ имена имена и легенди на манежа идват за 120 години български цирк

Avatar

Публикувано

на

14692138 10153881006575843 5579729282310719154 o

снимка: Пламен Колев

През декември се очаква най-мащабният цирков проект през последните години под патронажа на Министерството на културата и Столична община. 120-ата годишнина на българския цирк ще бъде чествана като в приказките – „три дни яли, пили и се веселили“. Само че вместо на трапезата удоволствията ще бъдат на манежа.

На специално построената площадка в обновения парк „Възраждане“ в Зона Б-5 вече е издигнато шапитото на Българския национален цирк „София“. Покрай представленията, които от сряда до петък са от 19 часа, а в събота и неделя от 11 и 17 часа, цари трескава подготовка за тържествата на 16, 17 и 18 декември.

От Америка на 14 декември ще долети специално най-добрият ни акробат Енчо Керязов, носител на „Сребърен клоун“ от фестивала в Монте Карло. Правнукът на създателя на цирковото изкуство у нас Лазар Добрич – Кристофър, ще гастролира за първи път в прародината си със своята трупа от жонгльори върху сфери. Със свой номер ще пристигне и дъщеричката на трагично загиналата под купола на цирка в Сейнт Пол, Минесота, Деси Кехайова. Зоре Еспаня е наследила не само усмивката на красивата си майка, ами и нейния талант. Очаква се да я придружат баба й – цирковата легенда Ани Кехайова и леля й Гери, също известна изпълнителка на манежа, която в момента работи с „Цирк дьо Солей“ в Лас Вегас.

Виртуозните си умения в акробатиката на коне, висшата езда и дресурата на екзотични животни ще покажат три поколения на прочутата фамилия Валдемар, също сред основателите на българската циркова школа. Трупа „Янчеви“ ще лети под купола с главозамайващите си въздушни каскади.

Advertisement

Сред атракциите ще бъде и Даниела Валоскова, единствената жена в Европа, която изпълнява въздушни номера, висейки на косата си и още много ярки дарования.

Официалният плакат на събитието е дело на световноизвестната художничка Елена Зайка – автор на афишите за цирковите фестивали в Монте Карло и Маси, Цирк „Никулин“ в Москва и Цирк „Буглион“ в Париж.

Маринела Арабаджиева подкрепя българския цирк с построяването на първия паметник мономент и изкупува няколко поредни постановки в името на деца без родителски грижи.

Водещ на тридневния юбилея ще бъде Драго Драганов.

За да представят проекта си пред медиите, организаторите от Блъгарски национален цирк „София“ днес официално организираха пресконференция-коктейл за журналисти. Продуцент и режисьор на празничния спектакъл е Силвестър Лолов, допълват още от ПРофайл.

Advertisement

https://www.youtube.com/watch?v=obrCBjNFBIE

Continue Reading
Advertisement