Connect with us

Опера

„Трубадур“ във Велико Търново

Avatar

Публикувано

на

BIG13728532182trubadur1„Трубадур” е четвъртото вердиево заглавие, с което Русенската опера ще гостува в залата на Двореца на спорта и културата „Васил Левски” във Велико Търново. От октомври 2014 година до януари 2015 жителите и гостите на старопрестолния град посрещнаха възторжено спектаклите на оперите „Набуко”, „Аида” и „Отело”.

След триумфалния успех със спектакъла на операта „Трубадур” от Джузепе Верди на сцената на зала 1 на НДК Русенската опера избра да представи своята нова сценична версия и на сцената на ДКС „Васил Левски” във Велико Търново на 24 февруари, от 19.00 часа. Спектакълът се осъществява с любезното съдействие на Община Велико Търново.

Операта „Трубадур” е сред най-обичаните и очаквани винаги с интерес оперни заглавия на гениалния италиански композитор Джузепе Верди. Спектакълът на Русенската опера е решен в класически стил, с ефектна сценична визия и залага на великолепния солистичен състав, оригинална режисура и брилянтно изпълнение на своя основен състав – солисти, хор и оркестър на Русенската опера под диригентството на австрийския диригент от италиано-американски произход Антъни Арморе. Режисьорът  Огнян Драганов направи сценичната адаптация на спектакъла за сцената на зала1 на НДК. Огнян Драганов отново успя да провокира зрителите с интересни и нетрадиционни режисьорски решения, без да излиза от автентичността на атмосферата на класическия по своя замисъл спектакъл. Художник на декора и костюмите е Иван Савов. В главните роли публиката ще има възможността да се наслади на изкуството на Александър Крунев /в ролята на Граф Ди Луна/, Владислава Гарвалова /Леонора/, Даниел Дамянов /Манрико/, Андреана Николова /Азучена/, Момчил Миланов /Ферандо/ и др. Режисьор Асен Шопов, сценична адаптация Огнян Драганов, асистент режисьор Елена Илиева, хормайстор Стелияна Димитрова.

Оперите на Джузепе Верди “Риголето”, “Трубадур” и “Травиата”, наричани още “трите големи”, са смятани за най-популярните и любими  оперни произведения.

След големия успех на „Риголето“ Верди се връща в Бусето с намерение да започне работа над операта „Трубадур“. Драмата на испанския писател-романтик Антонио Гарсиа Гутиерес (1813–1884) „Трубадур“ допада на композитора със смелото изобличаване на феодалната действителност и с новаторството, с което е написана. Верди не харесва либретото на Салваторе Камарано (1811–1852) автор на текстовете на няколко негови опери, и поисква редица поправки. Между композитора и поета се завързва оживена преписка, от която днес стават известни много подробности по създаването на операта. Една от поправките, която Верди иска, се отнася до образа на Азучена. „Моля Ви се, не правете в последната картина Азучена да полудее …“ — пише той. По това време „сцените на полудяването“ са често явление в оперната литература, тъй като дава възможност за силни драматургични ефекти, и композиторът не желае да изпада в шаблонност. Когато той скицира плана за музиката, умира майка му. Тази загуба е твърде тежка за Верди и до края на 1851 г. той не е в състояние да твори. През март 1852 г. Камарано се съгласява на новите поправки, желани от композитора. Поетът умира, без да може да завърши цялото либрето. Верди е разстроен от смъртта на този свой добър приятел и добър сътрудник и отново прекъсва работата си. Либретото е завършено от някой си Бардере през есента на 1852 г. Разпокъсаната работа над текста на операта става причина силната драма на Гутиерес да загуби много от качествата си. Въпреки това Верди работи над сюжета с истинско вдъхновение и написва музиката в извънредно кратък срок — само за 29 дни.

Операта „Трубадур“ е изпълнена за пръв път на 19 януари 1853 г. в театър „Аполо“ в Рим. Операта преминава с изключителен успех. В скоро време тя е поставена в много италиански театри, както и в Лондон, Париж, Санкт Петербург и др.

Advertisement

Откъси от „Трубадур“ са изпълнени у нас още при първия опит за създаване на оперен театър — през 1891 г., когато на 2 януари се изнасят фрагменти от различни опери. Изцяло тази творба на Верди е поставена през 1914 г. от  Оперната дружба с диригент Т. Хаджиев и режисьор К. Михайлов-Стоян. В Русе операта „Трубадур” е поставена за първи път на 14 ноември 1956 г.

Билетите са на цени между 6 и 15 лева и могат да се закупят от касата на Двореца на културата и спорта „Васил Левски“, телефон: 0885 311 400, както и в мрежата на Ивентим, специални отстъпки на www.grabo.bg.

Диригентът АНТЪНИ АРМОРЕ еднакво може да бъде определян както като италиански, така и като американски диригент. Живее в Австрия и работи с различни симфонични оркестри и оперни театри по света. От 2001 година датира неговото ползотворно сътрудничество с известните диригенти Йорма Панула и Георгиу Станчу, с които организира различни Майсторски курсове по оркестрово дирижиране на произведения от Ян Сибелиус, Карл Нилсън и Йоханес Брамс и отбрани оперни заглавия от стандартния репертоар – „Травиата”, „Трубадур”,„Риголето”, „Кармен”, „Севилският бръснар”, „Бал с маски”, „Лучия Ди Ламермур”, „Бохеми”, „Набуко”. През периода 2001-2004 Антъни Арморе е постоянен гост-диригент на Операта в Констанца, Румъния. Констанца е седалището на Филхармония Черно море, на която е артистичен консултант и постоянен гост-диригент през периода 2001-2003. Преди дългосрочните ангажименти на Антъни Арморе с Операта в Констанца, е музикален директор на Камерния оркестър в Орегон, САЩ. Дирижира стандартен репертоар, както и съвременни автори и камерни опери. От постъпването си като диригент през 1997 година, той създава специална програма „Композиторите на Орегон” и в поредица от музикални цикли представя най-ярките творби на най-добрите композитори в щата. Преди концертите композиторите задължително се срещат с публиката. Камерният репертоар, който избира е преди всичко свързан с творчеството на Хайдн и Моцарт – спектаклите са на италиански език и са отлично приети от публика и критика.
През 1990 година Антъни Арморе създава Музикалния фестивал Ернест Бох и Оркестър Яквина (днес Симфоничен оркестър на Нюпорт, Орегон), базирани в Нюпорт, Орегон. Работи първоначално като асистент, а след това като постоянен гост-диригент на Симфоничния оркестър – Колумбия (Портланд, Орегон). Подготвен за диригент, цигулар, корнист, пианист и музиколог, Антъни Арморе специализира оркестрово дирижиране със забележителни диригенти от ранга на Йорма Панула в Акадаемията за музика „Сибелиус”, Хелзинки, на Чарлс Брук (Училището за диригенти и оркестранти в Хенкок) и Елизабет Грийн – Университета в Мичигън.

Антъни Арморе продължава със своята активна организаторска дейности и в Европа – провежда майсторски класове за инструменталисти, за диригенти и млади оперни певци. Генерален мениджър и директор на Blue Danube Musik Impresario – агенцията е инициатор на уникалния международен конкурс за оперни диригенти, който ще се проведе за шести път през 2015 година – за втори път в Русе.

Солистите

Advertisement

Владислава Гарвалова завършва  ДМА”Панчо Владигеров”- София през 2003 година при доц. Ирена Бръмбарова със специалност класическо пеене.Участва в майсторските класове на проф.Мария Слатинару-Нистор/2002/ и  Гена Димитрова/2004/. През 2005г.  печели стипендия  за специализация  в Академия „Борис Христов” в Рим при Мирела Паруто, която я  кани за още един тримесечен курс в Рим през 2008г. Носител е на втора награда от Международния Конкурс „Франц Шуберт“ 2009 и на Националния конкурс „Светослав Обретенов“ 2002 – награда на публиката.

Владислава Гарвалова дебютира на родна сцена/Русе/ в „Дон Жуан“ на Моцарт с ролята на Дона Елвира /април 2006/, след което постъпва в солистичния състав на Русенска опера. Същата година изпълнява и ролята на Графинята  в „Сватабта на Фигаро” /септември 2006/. Следват Мими от „Бохеми”на Пучини, Микаела от „Кармен” на Бизе, Реквием на Форе, Елизабет от „Дон Карлос” на Верди – с тази роля Владислава Гарвалова дебютира и на международна сцена в гр.Брашов /Румъния/, Татяна от „Евгени Онегин“ на Чайковски, Аида от“Аида“ на Верди, Леонора от „Трубадур“, Реквием на Верди и Моцарт, Амелия от „Бал с маски” на Верди, Дездемона от „Отело” на Верди и др.

В репертоара на певицата влизат още ролите на Неда от „Палячи” на Леонкавало, Манон Леско и Тоска от едноименните опери на Пучини, Антония от „Хофманови разкази” на Офенбах, Норма от едноименната опера на Белини, има богат кантатно-ораториален репертоар.

Тенорът Даниел Дамянов завършва Православно богословие във ВТУ «Св.Св. Кирил и Методий», изучава оперно пеене като частен ученик, работи като солист на Русенската опера, на Софийската опера, Бургаската опера, гостува на всички български оперни театри. Репертоарът му включва партиите на Каварадоси в “Тоска”, Калаф в “Турандот”, Де Грийо в „Манон Леско” на Пучини, Дон Алваро в “Силата на съдбата”, Херцога в “Риголето”, Радамес в “Аида”, Макдъф в “Макбет”, Форесто в „Атила”, Манрико в “Трубадур”, Отело от едноименната опера на Верди, Дон Хозе в „Кармен” на Бизе,  Канио в “Палячи” на Леонкавало и др.

АЛЕКСАНДЪР КРУНЕВ завършва Държавната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” – София в класа на проф. Илия Йосифов. От особено значение за неговото певческо формиране е работата му с големите български оперни певци Сабин Марков, Никола Николов и Гена Димитрова. Своя дебют на професионална сцена прави в ролята на Жорж Жермон от операта “Травиата” на Верди в Пловдив, веднага е назначен за солист на Пловдивската опера. На сцената на Софийската опера дебютира през 1990 година, където прави поредица от успешни дебюти и натрупва солиден солистичен репертоар с главните баритонови роли от оперите  „Силата на съдбата”, „Набуко”, „Трубадур”, „Бал с маски”, „Риголето”, „Аида”, „Дон Карлос”, „Травиата”, „Макбет”, „Ернани” на Верди,  „Севилският бръснар” и „Италианката в Алжир” от Росини, „Тоска”, „Бохеми”, „Мадам Бътерфлай”, „Турандот”, „Манон Леско” на Пучини, „Лучия Ди Ламермур” и „Любовен еликсир” на Доницети, „Селска чест” и „Приятелят Фриц” на Маскани, „Палячи” /Силвио и Тонио/ на Леонкавало, „Алеко” на Рахманинов, „Княз Игор” от Бородин, „Хофманови разкази” от Жак Офенбах. В репертоара на певеца влизат още солистичните баритонови партии от оперите “Дон Паскуале” на Доницети, “Отело”, „Фалстаф”, „Атила” на Верди, “Кармен” на Бизе, “Евгений Онегин” на П. И. Чайковски и др.

Advertisement

Александър Крунев има богат кантатно-ораториален репертоар: “Коронационна Меса” на В. А. Моцарт, “Миса солемнис” и “Девета симфония” на Бетовен, “Кармина Бурана” на Карл Орф, “Едип цар” на  Стравински  и др.

Предпочитан и постоянен гост е на всички български оперни театри. Пял е на сцените на Дойче опер-Берлин и Берлинска филхармония, гастролирал е многократно в Италия, Германия, Франция, Холандия, Белгия, Англия, Дания, Испания, Полша, Румъния, Македония, Република Корея, Япония и др. Има студийни записи в Българско национално радио и Българска национална телевизия.

Андреана Николова е солистка на Държавна опера-Русе. Започва да се занимава с пеене докато учи в училището за европейски езици „Св Константин-Кирил Философ“ в Русе. Продължава образованието си в Държавната музикална академия „Проф. П. Владигеров“ в София и още докато е студентка е забелязана и гостува в постановки на български и чуждестранни оперни сцени. Първата ѝ роля е на Улрика от „Бал с маски“ на Верди на сцената на Русенската опера.

Специализира в майсторските класове на Норман Шетлер, Александрина Милчева, Оливера Милякович, работи с Гена Димитрова. Участва в концерти и спектакли в страната и чужбина – Залцбург, Цюрих, Страсбург, Солотурн, Букурещ, Атина и др. Има участие в запис на Национална Опера – София под диригентството на Найден Тодоров. Андреана Николова е стипендиант на австрийската фондация Музиктеатър – Виена в Софийска Национална Опера.

Лауреат е на националните конкурси: „Пълдин“ – I награда, „Гена Димитрова“ – I награда, „Светослав Обретенов“ – II награда, „Парашкев Хаджиев“ – II награда, както и на международните конкурси: „Феручо Талявини“ (Австрия) – I награда и наградата на австрийската критика, „Ирис Адами Корадети“ (Италия) – III награда, „Борис Христов“ – III награда и наградата на публиката.

Advertisement

В репертоара й са централните мецосопранови партии от оперите „Дон Карлос“, „Аида“, „Трубадур“, „Бал с маски”, „Риголето”, „Фалстаф” на Верди, „Кармен” на Бизе, „Капулети и Монтеки“ на Белини и др. Предпочитана изпълнителка на кантатно-ораториални творби, в репертоара й се четат Реквием на Моцарт и Верди, „Меса Солемнис” от Бетовен, „Стабат Матер” на Перголези, Симфония №2 и „Странстващият калфа” на Малер, „Въоръженият човек” на Дженкинс и др. Има записи в БНР и БНТ.

Момчил Миланов е солист на Държавна опера-Русе от 2006 година. Репертоарът му включва роли от централния басов репертоар, като Фигаро от „Сватбата на Фигаро“, Лепорело от „Дон Жуан“ от В. А. Моцарт, Базилио от  „Севилският бръснар“ на Росини, Дулкамара от „Любовен елексир“, Раймондо от „Лучия ди Ламермур“ на Доницети, Колин от „ Бохеми“, Банко от „Макбет“, Ферандо от  „Трубадур“, Спарафучиле от  „Риголето“ на Верди и много други. Носител е на стипендии и лауреатски звания, от наши и международни конкурси – Първа награда на конкурса „Георги Златев-Черкин”, Втора награда и специална награда на БНР на международния конкурс „Франц Шуберт” 2007, Голямата награда на конкурса „Марин Големинов”.

Continue Reading
Advertisement