Connect with us

Култура

„Училището за Добро и зло“ от Соман Чейнани за пръв път на български език

Avatar

Публикувано

на

Училището за Добро и Зло корица

 

Приказката за добрата фея и лошата вещица никога не е била толкова непредвидима!

Някои приказки са писани, за да се разказват и повтарят поколения наред, други – за да изтръгнат от корен всичко, което някога сме познавали.

В първата книга от бестселъровата поредица на Соман Чейнани „Училището за Добро и Зло“, оглавила класациите на „Ню Йорк Таймс“ веднага след излизането си, легендата  за добрата и лошата вещица оживява отново в дръзка, непредвидима и вълнуваща история, която ще изправи две приятелки – две обречени да бъдат архиврагове момичета – едно срещу друго, за да променят заедно предначертания път на познатите приказки.

Имало едно време…

Advertisement

Всичко започва, когато за жителите на Гавалдън наближава денят на Отвличането – мистериозното изчезване на две деца, веднъж на всеки четири години. Едното винаги е красиво и добро дете, което всеки родител би искал да има. Другото –  странно и грозновато, отхвърлено от всички още от раждането си.

На Софи и най-добрата ѝ приятелка Агата предстои да разберат къде отиват изгубените деца: легендарното Училище за Добро и Зло, където момчета и момичета се обучават, за да станат герои и злодеи от приказките. Софи – най-красивото момиче в града – винаги е мечтала да бъде отвлечена и изпратена в собствената си вълшебна приказка. С розовите си рокли, стъклените си пантофки и отдадеността си на добрите дела тя знае, че ще спечели сърцата на всички в Училището за Добро като истинска принцеса. Агата, от друга страна, с безформените си черни дрехи, котка убиец и цялостна неприязън към хората изглежда съвършена за Училището за Зло.

Жребият обаче е предвидил съвсем различна съдба за тях – Софи е захвърлена в Училището за Зло да учи Загрозяване, Смъртни проклятия и История на злодейството, а Агата трябва да търси мястото си в Училището за Добро сред красиви принцове и прекрасни девойки, които говорят с животните и мислят само за това как да открият целувката на истинската любов.

Но какво ще се случи, ако грешката е първата стъпка към това двете момичета да открият кои са в действителност?

След като „Училището за Добро и Зло“ се превърна в книгата събитие на 2013 г.,  българските читатели най-после ще могат да поемат на епичното пътешествие от пропорциите на „Хари Потър“.

Advertisement

Светът на приказките крие тъмни кътчета и ужасяващи тайни. А единственият начин да избягаш от вълшебните приказки… е да ги изживееш.

 

 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement