Connect with us

Общество

Фантастични ревюта на новия танцов пърформанс Zen Play

Avatar

Публикувано

на

Zen 2

снимка: PR

Премиерата на танцовия пърформанс Zen Play на танцова компания Derida Dance беше през ноември 2015 г. и скоро след първите представяния той събра немалко отзиви от страна на професионалисти, критика и публика. „Философска медитация от особен тип“, „извънземен инкубатор“, „обобщена картина на маниакалните желания на модерния човек да властва над действителността“ са само някои отконцептуалните одежди, в които е видян и преживян спектакъла. След представянето му в рамките на ACT фестивал за свободен театър, Габриел Шанкс, директорът на The Drama School Of New York, определи пърформанса като „фантастичен“ и добави: „Това е едно от най-физическите и емоционални неща, които съм виждал тази година“.

Изпълнението на артистите също е високо оценено. „Изключителна подготовка на танцьорите – изкуството е в детайла – всеки детайл явно е бил повтарян десетки (стотици?) пъти, за да се стигне до чистотата на линиите – категорични дори във вибрацията, в гърча; узаконяващи непознати принципи на материята, на моменти воюващи директно с гравитацията.“ пише психологът, филолог и редактор Станислава Симеонова в блога си „30 реда за..“.

В stand.bg Стела Доковска разказва:

„Изключителната прецизност и овладяност на тялото на Филип Миланов, Марион Дърова и Диана Александрова до такава степен разширяват границите на физическата реалност, че зрителят е поставен директно очи в очи с „ненормалността“. А Мила Карадакова споделя своите мисли, свързани с концепцията на представлението в timeart.me: “Zen play донякъде подема идеята на будистките практики, използвайки я в изроден вариант и пречупена иронично през някои от най-наболелите проблеми от съзнанието на модерния човек. В духа на самото учение, тя се превръща в техника за осъзнаване на една реалност, която се оказва преди всичко несигурна, променлива, измамна, своенравна и неподвластна на човешки контрол.”

„С това представление хореографът Живко Желязков дава пространство на свой нов интерес в сферата на съвременния танц… ясно артикулираният наратив; решение да се разкажат конкретни истории на персонажите с абстрактните изразни средства на движението, светлината и звука.“ пише театроведът Елена Ангелова в „Портал Култура“.

Advertisement

Следвайки тази обратна връзка, в началото на 2016-та година екипът на Zen Play реши даго представи отново на софийската публика в пространството на Derida Dance Center. Това ще се случи на 16-ти януари (събота) с начален час 20:16 минути. Тъй като местата са ограничени, любителите на съвременния танц могат да резервират своите на уебсайта на Derida Dance Center

Continue Reading
Advertisement