Connect with us

Общество

Фестивалът за интердисциплинарно изкуство 180° организира работилница за експериментален музикален театър

Avatar

Публикувано

на

Фестивал “180° – лаборатория за иновативно изкуство” и Гьоте-Институт България организират работилница за експериментален музикален/инструментален театър (пърформанс), насочен към учениците от НМУ „Л. Пипков”.

Работилницата ще бъде водена от режисьора Ксения Равина (Германия/Русия) и Александър Хаджиев (България). Курсът ще се проведе от 26-и до 28-и март, като в рамките на три дни учениците ще работят заедно с Равина и Хаджиев с цел да създадат авторска пиеса. Тази творба ще можем да видим на 28-и март от 19 ч. в залата на Гьоте-Институт София. Входът ще бъде свободен.

Пърформънсът може да се случи навсякъде, по всяко време и свързва изпълнителите с публиката, пространството и времето. “Пърформънсът търси неизвестното“, споделя режисьорът Ксения Равина.

Ксения Равина е родена в Санкт Петербург, Русия, където завършва история в държавния университет. По-късно заминава за Германия където завършва театрална режисура в университета по изкуства Франкфурт, а след това учи магистър – експериментален театър в Гисен, Германия, при един от ветераните на съвременния музикален театър – Хайнер Гьобелс. Ксения работи по множество собствени и колаборативни проекти в реномирани фестивали и зали, като Rhurtrianalle, театър Франкфурт, театър Визбаден, Театър Дармщадт, Театър Бохум, Frankfurt Lab, Mousonturm и много други и работи с известни артисти от различни сфери. През последните 5 години Ксения работи в образователните проекти на “Altana Stiftung”, които предоставят възможноста на ученици които нямат достъп до изкуството, да работят заедно с артисти в продължение на една година и да създадат голямо интердисциплинарно представление.

Александър Хаджиев, роден в София, завършва НМУ “Л. Пипков”, след което продължава своето образование в Есен, Германия където завършва бакалавър – специалност фагот. През 2011 г. печели конкурса на Ensemble Modern (Франкфурт) и става част от тяхната академия, с която получава и магистърска степен за изпълнение на съвременна класическа музика. От 2012 г. Александър участва редовно в проектите на Ensemble Modern, работи и пътува по света с артисти като Матиас Пинчер, Хайнер Гьобелс, Хелмут Лахерман, Томас Адес, Беат Фурер, Хайнц Холигер, Паул Фрик и други. Концертирал е в зали и фестивали, като Берлинска Филхармония, Елбфилхармония (Хамбург), Старата опера във Франкфурт, Филхармония Кьолн, Червантино (Мексико), Времето на Музиката (Финландия), Ruang Suara (Индонезия), Сентре Помпидю (Франция) и други. От 10 години е доцент в образователните проекти на Ensemble Modern, Театър Франкфурт и Altana Stiftung и работи интердисциплинарно с над 200 деца от различни училища във Франкфурт.

Advertisement

Александър работи в сферата на съвременния и интердисциплинарен пърформънс. Създава множество собствени и колаборативни проекти с артисти като Паул Фрик, танцьорите от The Forsythe Company и театър Пина Бауш. През 2016 г. е първият резидентен артист в Баухаус Десау, от 100 г насам. Преди това на същото място са живяли и творили артисти като Кандински, Мухе, Гропиус и др.

През 2013 г. Алекснадър, заедно с Елица Богданова, Стефан Хаджиев и Венета Нейнска създават фестивал „180° – лаборатория за иновативно изкуство“ в София, който 2018 г. ще се радва на неговото пето по ред издание и в момента се е доказал като един от най-известните фестивали за интердисциплинарно изкуство у нас.

“180 градуса – лаборатория за иновативно изкуство” е едно от най-иновативните събития за съвременно изкуство, случващи се в България. “180 градуса” е не само фестивал, но и платформа/лаборатория за съвременна музика, танц, театър и дизайн. “180 градуса” е експеримент, който провокира изкуството, публиката, артистите и пространството. Мисията на екипа на “180 градуса” е да предостави условия на млади артисти да развиват иновативните си творчески идеи и да привлече нова публика за тяхното изкуство. От 2014 г. тези събития разнообразяват столичната културната сцена и предоставят по-широк и разностранен избор на публиката през летният сезон. Идеята на фестивала е обмен на знание, креативни похвати и новости между чуждестранни и български професионалисти в сферата на съвременното изкуство.

Събитието се провежда с партньорството на Гьоте-Институт България и НМУ “Л. Пипков”

Advertisement
Continue Reading
Advertisement