Connect with us

Общество

Фестивалът на азиатската култура „Цветовете на традициите“ посреща в София „азиатските олимпийски” игри

Avatar

Публикувано

на

Mongolian group

снимка: ПР

Добилите популярност като азиатските олимпийски игри – континентални мулти-спорт игри, провеждани в Азия от 1978 г. насам, пристигат за първи път в България по време на фестивала на азиатската култура „Цветовете на традициите“. Традиционните символи на тези спортни игри, носещи международното послание „Енергията на Азия“, ще открият мултикултурния азиатски фестивал  у нас на 12-ти май в 10 ч., на сцена “Лятна естрада” в Борисовата градина.

Сред акцентите в изключително богатата програма на фестивала, наброяваща над 50 различни музикални, театрални, кулинарни, танцови изпълнения и работилници, е незабравимата танцова група от Монголия. Чрез високо пластични и акробатични танци, тя ще представи монголската мода през вековете; художниците от Пакистан, които ще очакват посетителите на фестивала да изрисуват заедно един цял камион в Борисовата градина като част от стартиралото като нов вид творчество от Южна Азия и добило световна популярност съвременно изкуство върху камиони. Танцът „Цветовете на Азия”, изпълнен от различни участници във фестивала и палестинската танцова група от Рамала,  ще открият събитието тази година.

Art truck Pakistan 1

снимка: ПР

С рисуване на тема „цветовете на традициите“ между най-младите посетители на фестивала и Н.Пр. Сри Астари Расжид, посланик на Република Индонезия и основен инициатор на азиатския фестивал, стартирал у нас за първи път през 2017 г., ще се открие и арт работилницата, в която още активности ще представят Япония с традиционни хартиени кири-е, оригами, икебана и калиграфия от Иран и игри от Корея, Индия, Пакистан и Индонезия.

Advertisement

Каузата на фестивала тази година са приемните деца и семейства, които фондация „За Нашите Деца“ подкрепя. Благодарение на усилията на екипа на фондацията, 41 деца днес растат в приемни семейства, обичани, ценени и имат детството, което всяко дете в България заслужава – безгрижно, цветно и изпълнено с любов. Набраните средства ще направят възможно фондацията да организира спортни и летни лагери, зелено училище, арт-ателиета, посещение на театрални постановки и други дейности, които ще насърчат развитието на 17 приемни деца и ще разгърнат потенциала им.

Водещи на наситената програма на тазгодишния азиатски фестивал са Ива Дойчинова, журналист в радио “FM+” и Пейо Филипов, актьор, певец и дългогодишен член на Консултативния съвет на фондация „За Нашите Деца“.

Участващите държави във фестивала тази година са: Виетнам, Емирство Кувейт, Индия, Индонезия, Иран, Китай, Монголия, Пакистан, Палестина, Република Корея, Саудитска Арабия, Тайланд, Филипини и Япония.

Фестивалът „Цветовете на традициите“ се провежда за втора година със стремежа да се превърне в традиционно мултикултурно събитие, популяризиращо автентичния дух и култура на азиатските държави у нас и създаващо среда на приятелство и партньорство. Тазгодишното издание не би могло да се проведе без любезното съдействие на партниращите институции – Държавен културен институт към Министерството на външните работи, Министерство на туризма, Министерство на културата и Столична община, както и безценната подкрепа на Президента на Република България – ген. Румен Радев.

Основен партньор на събитието е фондация „За Нашите Деца“. Генерален спонсор на събитието е IPS, основен партньор на благотворителната кауза е Turkish airlines. Медицинско обслужване, благодарение на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Награди за благотворителната томбола осигуряват и: Sail with me, Kreo, Кемпински Хотел Гранд Арена Банско, хотел Маринела София, Victoria SPA, 7S Group, Indofood, ресторантите Eisha, Umami. Благодарности и към изложителите Nescafe Dolce Gusto, Sokoni, Tako Foods, чай Grinar и клуб по японска култура НАКАМА.

Advertisement

 

Присъеденете се на: https://www.facebook.com/asianfestivalsofia/

 

Continue Reading
Advertisement