Connect with us

Lifestyle

„Филипополис“ събра президента Петър Стоянов и трима кандидати за кмет на Пловдив

Avatar

Публикувано

на

19092019 a6

Албумът на Елена Кесякова и Мимо Райчев бе представен пред елита на града в Alchemist Residence

Представянето на най-новия албум „Филипополис“ на археолога Елена Кесякова и на Димитър /Мимо/ Райчев, дългогодишен изследовател и документалист, събра в обновената и разширена Alchemist Residence в Белащица трима кандидати за кмет на Пловдив – Здравко Димитров /ГЕРБ, Дани Каназирева /Съюз за Пловдив/ и Николай Бухалов /Кауза Пловдив/ и президента Петър Стоянов /1997-2002/.

Радвам се да видя, че сме събрали всички по повод новия ни албум с Елена, откри вечерта Райчев. Той откровено призна, че за неговата подготовка са хвърлили доста труд, но си е струвало. След това даде думата на своя близък приятел – президента Стоянов, който благодари на авторите за усилията, защото книга след книга, страница след страница се пише историята на Пловдив.

Държавният глава /1997-2002/ изрази признателност и към братята близнаци докторите Невен и Ангел Енчеви за помощта книгата да види бял свят и за гостоприемството. Познавам ги от самото им раждане, защото техният баща Йордан Енчев беше нашият любим учител в гимназията /б.а. – СОУ „Патриах Евтимий“, бившата „Лиляна Димитрова“/, заяви Стоянов.

„Прочетох много внимателно албума, който е доработено издание на предишна книга на авторите от 2008 г., но е много по-добър. Той е отправна точка на една фантазия въз основа на това, което виждаме и ни прави горди“, изтъкна президентът. След това се разходи по страниците на книгата, посочи новите моменти, които е научил от нея и не пропусна да отбележи колко лоши са били някои императори.

Advertisement

„Българите идват по тези земи и заварват една цивилизация, няма нищо страшно в това, че сме наследници на тези богатства. Страшно би било, ако не се отнасяхме с тях като стопани. Историите са живи, благодарение на такива книги и автори“, посочи Стоянов.

Дано поколенията не говорят за нас, че сме били жестоки и лоши управници, започна изказването си областният управител Здравко Димитров. Той благодари на Кесякова и Райчев за положените усилия да съхранят историята за поколенията. Продължавайте да работите и нека заедно оставим на децата си един хубав град, защото Пловдив е в сърцата ни, заяви губернаторът.

Археологът Кесякова посочи, че освен нови разкрития албумът прецизира и много от датировките на фактите. Тя разказа за някои от тях, но остави хората сами да се запознаят, след като прочетат „Филипополис“.

Сред гостите бяха почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе Ди Франческо, турският консул Хюсеин Ергани, скулпторът Цвятко Сиромашки, оперният певец Ивайло Михайлов, зам.-кметът по култура Александър Държиков, проф. Даниела Дженева, ръководител на ансамбъл „Тракия“, Тони Симидчиева-председател на Регионалната занаятчийска камара, водещите медицински специалисти – д-р Георги Крумов, д-р Георги Сакакушев, д-р Гюрай Ходжев, кандидатите за районни кметове Георги Титюков и Георги Стаменов.

Гостите останаха възхитени от обновената Alchemist Residence, откъдето се вижда най-красивият залез в Пловдивска област. Не пропуснаха да похвалят и майсторлъка на шеф готвача Стефан Иванов на коктейла, който домакините дадоха след презентацията.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement