Connect with us

Lifestyle

Флотилията на Wizz Air достигна 100 самолета

Avatar

Публикувано

на

WIZZ100 02

снимка: ПР

На специално събитие авиокомпанията обяви създаването на Фондация WIZZ и разкри 100-ия си Airbus, който впечатлява със специална боя

Wizz Air, една от най-бързо развиващите се авиокомпании в Европа и водещият нискотарифен превозвач в Централна и Източна Европа, днес празнува уникален момент от своята история – флотилията й достигна 100 самолета. По този повод в Будапеща бе представен 100-ия специално боядисан самолет (Airbus A321) на Wizz Air. Отчитайки нарастващото значение на Wizz Air за развитието на общностите, които обслужва, авиокомпанията също обяви създаването на Фондация WIZZ, която ще работи в 4 различни области: здравеопазване, образование, грижа за деца и спешна помощ.

Флотилията на Wizz Air достига до внушителните 100 самолета едва 14 години след първия полет на авиокомпанията. 14 години, в които компанията осигури наистина ниски цени на общо 155 милиона пътници и превърна летенето със самолет в достъпно за повече хора от всякога. Wizz Air ще продължи да развива мрежата си и пазарите с недостатъчен достъп до летене чрез изгодни цени, водена от амбицията да влезе в топ 5 на авиокомпаниите в Европа. Плановете за бъдещ растеж на Wizz Air се допълват от направената поръчка на още 268 модерни самолета, планирани за доставка до края на 2026 г., след което флотилията й ще достигне до почти 300 самолета, превозващи 100 милиона пътници годишно, обслужвани от екип от 10 000 служители. Силният фокус върху цифровизацията в същото време ще позволи на Wizz Air да предлага още по-ориентирани към клиента услуги, както и да въведе повече ефективност в бизнеса.

Модерната флотилия на WIZZ със средна възраст от само 4,6 години е основен актив в ултра нискотарифния бизнес модел на авиокомпанията заедно с Airbus A321, който е най-ефективният теснофюзелажен самолет в употреба и който се очаква да промени пазара. По-големият брой места в сравнение с Airbus A320 означава, че Airbus A321 е по-ефективен и по-екологичен, а A321ceo гарантира 10% намаление на разходите на единица, сравнено с Airbus A320ceo. До 2023 г. 75% от предлаганите места от Wizz Air ще са на борда Airbus A321. Друга промяна ще стартира през 2019 г., когато Wizz Air ще получи първите от общо 256 самолета Airbus A320neo – самолет, чиито двигатели от следващо поколение ще донесат още 10% намаление на разходите за единица, сравнено със сегашния Airbus A321ceo. Самолетът Airbus A320neo ще бъде задвижван от двигателя PW1100G-JM на Pratt & Whitney, най-екологичният и най-тихият двигател от своя клас, който ще осигури предимство от минимум 16% по-малък разход гориво в сравнение с A321ceo.

Advertisement

Wizz Air продължава да разширява обширната си мрежа от над 600 маршрута, като стартира повече от 100 маршрута през 2018 и 2019 г. В България тази година вече започнаха 5 нови услуги, осигуряващи още по-вълнуващи възможности за пътуване. От София клиентите вече могат да пътуват и да се насладят на слънчеви почивки в Атина, Ница, Лисабон и Малага, а пътниците във Варна могат да посетят красивия град Виена. Непрекъснатото разширяване на Wizz Air в страната с годишен ръст на предлаганите места от 20% допринася за българската икономика, осигурявайки приблизително 350 директни работни места в авиокомпанията и стимулирайки пазара на труда в авиационния и туристическия сектор чрез подкрепа за над 1800 непреки работни места на година*.

Йозеф Варади, главен изпълнителен директор на Wizz Air заяви: „Когато стартирахме Wizz Air през 2004 г., знаехме, че авиокомпанията ще промени живота на хората, правейки пътуването със самолет възможно за повече хора от всякога. Нашият 100%-ов фокус върху постигането на възможно най-ниски оперативни разходи, а от там и предоставяне на най-ниските цени на пазара, помогна на Wizz Air да стане авиокомпания със 100 самолета едва 14 години след първия ни полет. Още по-впечатляващ растеж предстои, тъй като ние очакваме с нетърпение доставките на изключително иновативния Airbus A320neo в началото на 2019 г. С непрестанната подкрепа на нашите дългогодишни партньори Airbus и Pratt & Whitney, ние ще продължим устремено към нашата цел да станем безспорният нискотарифен лидер и една от авиокомпаниите в топ 5 в Европа, осигурявайки уникални възможности за пътуване на изгодни цени за още повече пътници.“

„Wizz Air започна да оперира първия си Airbus преди 14 години. Днес WIZZ се утвърди като истински пример на успеха и ние се гордеем да играем главна роля в това пътуване, осигурявайки най-ефективните самолети с най-ниски оперативни разходи, съчетани с ненадминат комфорт в най-широката пътническа кабина на теснофюзелажен самолет в небето“, коментира Ерик Шулц, главен търговски директор на Airbus.

„Нашите двигатели V2500 задвижват Wizz Air още от първия полет през 2004 г. и за нас е чест да стоим зад двигателя и на днешния 100-ен самолет“, заяви Джесика Виларди, регионален вицепрезидент на Pratt & Whitney за Европа, Русия и ОНД. „Очакваме с нетърпение да продължим сътрудничеството си с WIZZ за години напред.“

Continue Reading
Advertisement