Connect with us

Култура

„Фокус-бокус” от Кърт Вонегът – да подредиш света в хвърчащи листчета

Avatar

Публикувано

на

Една от най-добрите книги на американския писател с ново луксозно издание с твърди корици.

Ново луксозно издание на „Фокус-бокус”  –  една от най-добрите книги на американския писател Кърт Вонегът –  вече може да бъде открита по книжарниците.

Така свършва или започва всичко: „И ето ме, вече в напреднала възраст, сред оставена на произвола, ограбена до шушка, банкрутирала нация, чиито ценности бяха разпродадени на чужденци; нация, затънала в необуздани бедствия, суеверие, неграмотност и хипнотична телевизия, на практика без никаква грижа за здравето на бедните. Къде да се денеш? Какво да направиш?”

Главният герой във „Фокус-бокус”  Юджийн Дебс Хартке е всъщност антигерой: бивш войник, престъпник, учител, измамник, състрадателен съпруг, страстен прелюбодеец. Но той се опитва да направи хората щастливи, да им даде известна утеха и да ги обогати. Всичко това до момента, в който не се оказва в затвора.

Ветеранът от Виетнам и уволненият заради свободомислие преподавател  очаква да бъде съден за неясно престъпление и описва живота си, драскайки върху всевъзможни попаднали му листчета – от най-проста бакалска хартия до гърба на визитни картички. Той прави тъжна равносметка за хората, които е убил, и за жените, с които е бил, усърдно пресмята кои са повече и търси дали си струва да се вярва в държавата, която е предала не само него, но и цялото му поколение. И така, листче по листче, успява поне привидно да подреди света…

Advertisement

„Фокус-бокус” е безмилостна антивоенна сатира в духа на „Параграф 22” от Джоузеф Хелър, зашеметяващ поглед отгоре над човешкия живот, оставен почти беззащитен на произвола на световните събития.

Continue Reading
Advertisement