Connect with us

Общество

Фондация „Пловдив 2019“ стартира следваща промяна на градската среда – Тютюневи складове

Avatar

Публикувано

на

Tutunevi skladove Plovdiv 2

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев обяви, че емблематичните Тютюневи складове предстои да се превърнат в следващата артзона в града. След успешното преобразяване на „Капана“ в първия български квартал на творческите индустрии,  Фондация „Пловдив 2019“ и Община Пловдив стартират новия проект с обществено обсъждане на визията около ул. „Иван Вазов“. Публичният дебат е насрочен за 29 септември 2015 г., а  работата по проекта е планирана да започне през 2016 г.

„Преобразяването на „Капана“ е първата по рода си трансформация на градска среда в България. Този успешен опит ни дава куража и самочувствието да продължим да променяме и съживяваме ключови зони от града. Тютюневите складове ще бъдат следващия ярък пример за това, че имаме ясна визия какво искаме да постигнем и необходимите компетенции, за да го направим.“ – сподели инж. Иван Тотев,  кмет на град Пловдив.

„Ще следваме успешната  практика, която приложихме при реализирането на проекта „Капана“, а именно провеждане на  дебати с пловдивската общественост, така че да постигнем консенсус и заедно да се погрижим за още една нова градска зона, която може да бъде развита до 2019-та година.“допълни зам.-кмета и председател на Управителния съвет на Фондацията – г-н Стефан Стоянов.

Ключова дата за проекта след общественото обсъждане ще бъде 19 октомври 2015 г. Тогава представители на Фондацията и Общината ще се срещнат със собствениците на имоти в района и с всички заинтересовани страни, за да обсъдят заедно начините за обновяването на Тютюневите складове и превръщането им в подходяща зона за бизнес развитие и артистичен център с пешеходни улици.

Междувременно на 16 септември екипът, работещ по програмата на града за 2019 година, ще представи в Брюксел постигнатото до момента и цялостната стратегията за развитие на Пловдив като Европейска столица на културата. Срещата е първият от серията мониторинги на Европейската комисия върху работата на Фондация „Пловдив 2019“. За подготовката на екипа в Пловдив пристигна и проф. д-р Оливър Шайт, директор на „Културекспертен“, компанията консултант на Фондация „Пловдив 2019“. Като експерт проф. Шайт работи с Община Пловдив както по инициативите, свързани с Европейска столица на културата, така и за изготвянето на културната стратегия на града за периода 2014 – 2024 г. Според него журито от ЕК ще бъде впечатлено от бума в туристическия сектор, както и от националната рекламна кампания „Пловдив – изпълнен с живот“. Той определя 2019 година като голям шанс и двигател за градско развитие и напълно подкрепя поетата от Общината посока за преобразяване на града.

Advertisement

 

 

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“683″]Tutunevi skladove_Plovdiv 3[/media-credit][media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“1024″]Tutunevi skladove_Plovdiv[/media-credit][media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“1024″]Tutunevite skladove_Plovdiv 1[/media-credit]Проектът „Тютюневият град“ е съсредоточен в зоната на Тютюневите складове около ул. „Иван Вазов“. Той е част от програмата, с която Пловдив спечели престижната европейска титла точно преди една година. „Тютюневият град“, както и „Капана – квартал на творческите индустрии“ са включени в клъстера „Градски мечти“ (програмна платформа „Трансформиране“), чиято цел е чрез средствата на културата и обществени дебат да се оживят и обновят проблемни пространства, сгради и квартали в Пловдив. Първа стъпка в реализацията на проекта, така както той е планиран в програмата на Европейската столица на културата, е именно поощряването на гражданската инициатива.

 

Проф. Оливър Шайт

Професионалният му опит включва ръководни позиции в публичната администрация и над 25 години мениджмънт в областта на културата. От 1986 до 1993 г. работи за немската асоциация на Общините, от 1993 г. до 2009 г. е заместник кмет по културата на гр. Есен, а от 1997 г. е президент на Асоциацията за културна политика. Член е и на консултативния съвет на Фондацията на федералната култура от 2002 г., от 2004 г. до 2013 г. е член на германския комитет на ЮНЕСКО. От 2006 до 2012 г. ръководи Европейска столица на културата Рур 2010. Член е на Общото събрание на Гьоте институт от 2009 г. Преподавател е по културни политики и мениджмънт в Университета по музика и театър в Хамбург. Автор е на серия книги в областта на културата.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement