Connect with us

Музика

ФСБ отбелязаха 40 години на сцена с концерт на Празници на изкуствата Аполония

Avatar

Публикувано

на

Apollonia 2018 Photo 2

снимка:  ПР

Събитието закри 34-тото издание на Фестивала

С дългоочакван концерт на сцената на Празници на изкуствата Аполония рок легендите от ФСБ отпразнуваха 40-ия си музикален юбилей. С изявата на любимата група на поколения българи публиката изпрати поредното успешно издание на Фестивала. Огромният интерес на аудиторията доказа, че 34-тото издание на Аполония е едно от най-успешните в историята на емблематичното културно събитие.

30 концерта, 20 литературни представяния, 10 театрални спектакъла и 4 изложби зарадваха посетителите на Созопол между 31 август и 8 септември. Цели девет дни почитателите на Празници на изкуствата Аполония имаха възможността да се наслаждават на най-актуалните творчески проекти на редица успешни български артисти.

Почетният приз „Аполон Токсофорос“ бе присъден на българския художник живописец Гради Асса. Световноизвестният творец представи едни от най-добрите си творби в Художествената галерия в Созопол редом с Димо Колибаров, Ясен Гюзелев и Стоян Дечев. Художествената галерия беше дом и на редица литературни премиери, сред които „Всички наши тела“ на Георги Господинов, „Балканска рапсодия“ на Мария Касимова-Моасе, „Зелените очи на дявола“ на Здравка Евтимова, „До последен дух“ на Рашко Младенов и „Гласът на тишината“ на Иван Теофилов.

Advertisement

Читалище „Отец Паисий“ стана сцена на вълнуващи театрални постановки и кино прожекции на български творби. Всички пиеси се радваха на огромен успех сред посетителите на Фестивала, като сред акцентите в програмата бяха „Чамкория“, „Лисичета“ и „Пияните“. Сред най-посещаваните филмови заглавия пък се наредиха „Вездесъщият“, „Посоки“, „Възвишение“, „Ага“ и други.

В Амфитетъра в Созопол бяха представени блестящи концерти и спектакли на Младежка филхармония „София“, Белослава, Милица Гладнишка, Хилда Казасян, Стенли, Jeremy?, Фолклорен ансамбъл „Странджа“ и Васил Петров с Военния Биг Бенд на Стара Загора.

За седма поредна година традиционните срещи „Цената на успеха“ също предизвикаха интереса на гостите на Празници на изкуствата Аполония. Писателят Георги Господинов, графичният дизайнер, плакатист и аниматор Теодор Ушев и режисьорът Владимир Люцканов споделиха мислите си за предизвикателствата по пътя към успеха в искрени разговори с модераторите Георги Лозанов и проф. Божидар Манов.

С пъстра палитра от музика, литература, театър, кино и визуални изкуства Аполония превзе Созопол за 34-та поредна година. Организаторите на събитието с радост отбелязват големия му успех и се готвят с нетърпение за юбилейното 35-о издание на Фестивала през 2019 г.

Празниците на изкуствата Аполония са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на Аполония в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.

Advertisement

Повече информация за Празници на изкуствата Аполония можете да намерите на: https://www.apollonia.bg/

И на Facebook страницата на Фестивала: https://www.facebook.com/ApolloniaFestival/

Continue Reading
Advertisement