Connect with us

Култура

„Хавра“ от Захари Карабашлиев с награда „Христо Г. Данов“

Avatar

Публикувано

на

Захари Карабашлиев снимка

снимка: ПР

Романът бе избран сред творбите на Владимир Левчев и Здравка Евтимова.

На  15 юни в къща музей „Христо Г. Данов” в Стария град Министерството на културата и Община Пловдив отличиха тазгодишните носители на престижната Национална литературна награда „Христо Г. Данов”.

Фаворит на журито в категория „Българска художествена литература” стана вторият роман на Захари Карабашлиев„Хавра“, отличена сред поетичната книга „Марс“ от Владимир Левчев  и „Юлски разкази“ от  Здравка Евтимова.

Наградата беше връчена на автора на по време на тържествената церемония,  а самият Захари Карабашлиев призова към промяна на статута на наградата с цел разделяне на поезията от прозата и на дългата форма от късата и за изграждане на по-голямо уважение към труда и смелостта на българските автори.

Advertisement

Издателство „Сиела“ благодари на Захари Карабашлиев за доверието и се гордее с отличието му. Литературният трилър в духа на Пол Остър и Иън Макюън за кратък период успя да завладее сърцата на хиляди български читатели и да ги направи съпричастни към личната съдба на една от ключовите фигури в нашата история – Джанюариъс Макгахан, както и към битката за справедливост на младия Никола, завърнал се във Варна след мистериозната смърт на баща си и изправен пред една променена, апатична и гротескна България.

Там, където история и настояще се срещат, любов и гняв се надбягват и истината търси своето възмездие, ще откриете едно от много значения на „Хавра“. Или свое собствено такова.

 

Continue Reading
Advertisement