Connect with us

Общество

Хореографският дебют на Марион Дърова ще бъде представен в рамките на „Антистатик”

Avatar

Публикувано

на

mainstream 01

На 27 април в 18:30 Българска танцова платформа в рамките на „Антистатик“ ще представи в „Червената къща“ танцовия пърформанс на Марион Дърова Mainstream. В своя хореографски дебют Марион Дърова съчетава театрална изказност със съвременни танцови техники. Пърформансът се занимава с трудноуловимото, задкулисно обсебване на човека от инерцията, в която попада животът му. Къде е тоталността на нашата екзистенция, къде е истинската ни, неподменена същност? Понякога се появява за миг и изчезва…

Актьорите Борис Георгиев и Христо Ушев, заедно с танцьорката Ина Георгиева, гротесково пресъздават през гримаси, жестове и танц клишета, които съвременната мейнстрийм култура налага като шаблон на поведение.

Представлението е показано първо в рамките на платформата за стимулиране създаването на продукции в съвременния танц „Тризависим“ 2016 – инициатива на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства към САБ и Културна фондация А25, както и в рамките на поредицата „Дебюти на границата” на „Червената къща”.

Марион Дърова завършва философия в Софийски университет „Св. Кл. Охридски“. Няколко години след това изучава режисура за драматичен театър в НАТФИЗ. През 2015 г. завършва едногодишната обучителна програма по съвременен танц на Derida Dance Center – Dance Port Derida. По време на обучението си работи с хореографи като Норман Дъглас (Обединеното кралство) и Сидра Бел (САЩ). Марион Дърова е изпълнител в спектаклите на Derida Dance Center и Derida Company „Silent Weapon“ (с номинация за ИКАР 2015 г.), „Zen Play“, „Sinner“ (ИКАР 2017 г.). Дебютното ѝ представление като хореограф „Мейнстрийм“ участва във фестивала за съвременни изкуства „Вода“ 2017 г. в Бургас. Последнaтa ѝ хореографска работа, „Trauma“ от 2017 г.,  е с участници от програмата Dance Port Derida 2016 г. Партньор в двете и представления като автор на звуковата среда е известният композитор на електронна музика Иван Шопов.

Вход: 8 лв.

Advertisement

 Повече  за  фестивала  можете  да  научите на antistaticfestival.org,  както  и на Фейсбук страницата на фестивала: https://www.facebook.com/Antistaticfest

МAINSTREAM

Концепция и хореография: Марион Дърова

Mузика: Иван Шопов COOH / BALKANSKY и Александър Евтимов-Шаманчето

Визуална среда: Полина Стоянова

Advertisement

Участват: Борис Георгиев, Христо Ушев, Ина Гергинова.

Трейлър: https://www.youtube.com/watch?v=uTqAMB2diIc&feature=youtu.be

Българската  танцова  платформа  в  рамките  на  11.  издание  на  Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ (20-30 април), София, се  организира  от:  Номад  Денс  Академи, Брейн  Стор  Проджект и Асоциация „Информбюро” с финансовата подкрепа на Програма „Култура” 2018 г. на Столична Община и Министерството на културата; в партньорство с НДК и ДНК- пространство за съвременен танц и пърформанс; Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов”; Галерия  „Етюд”; City Stage; Балет „Арабеск”; Derida Dance Center; European Dancehouse Network.

Continue Reading
Advertisement