Connect with us

Интервю

Хуан Мануел Куичан: „Изкуството е моя живот“

Avatar

Публикувано

на

снимка: PR

Известният еквадорски художник и организатор идва за втори път в България през септември. Ще бъде участник в арт пленера в рамките на шестото издание на Международния арт форум „БезГраници“, което ще се проведе 21-27 септември тази година, в „Двореца“ – Балчик.

С талантливият артист разговаря Румяна Тенева

Можеш ли да се представиш?

(усмихва се) Казвам се Хуан Мануел Фернандез Куичан и съм роден гр. Кито, Еквадор. Още от съвсем малък ми харесваха изкуствата, рисунката и живописта. В действителност и до сега ги практикувам. Завършил съм Централния университет за изящни изкуства в Еквадор и до този момент имам много изяви по света.
Преподавам и живопис, както са го правили и с мен. Преместих се да живея в Европа за да укрепя своите познания и за да имам яснота да правя каквото ми харесва в изкуството, да имам търпение и любов. Изкуството е моя живот и е свързано с навиците ми и това много ме обогатява. За това съм в Навара, Испания.

Advertisement

Харесва ли ти да пътуваш?

Да, например от 15 години мечтая да бъда в Париж. Това е голямата ми мечта да познавам този град. Разбира се във връзка с моето изкуство. Бях на една изложба в Нормандия (Франция) на един голям майстор в изкуствата и после в много други различни страни.

Твоята предпочитана техника?

Спомням си, че през последните осем или десет години рисунката за мен е много важна. Занимавам се и със скулптура, ювелирно изкуство, живопис, керамика и някои други техники. Предпочитана обаче ми е рисунката.

Advertisement

Като представител на Еквадор, какви културни и художествени дейности си организирал в Европа?

Много и разнообразни. Организирал съм конкурс чрез Ибероеквадорската асоциация за култура и изкуство в гр. Авила в автономна област Кастилия и Леон, Испания. Това е моето първо събития в Европа. След това започвам да мисля, отивам в Памплона, Навара и какво мога да предложа там? Организирах срещи между поети от гр. Авила и гр. Памплона. Координирах цялата активна дейност за обмен между двата града, за да има повече движение. Като плод на тази дейност е една книга с мои поеми и илюстрации. Разбира се има още много неща. Говорихме горе долу за 2004-2006 година. След това организирах и координирах в Навара в Испания също и събития с художници от света, пет издания на артистични форуми представящи
художници от Еквадор и такива представящи испанци.

Испанската култура в изкуството и литературата е известна по света и в тази връзка културата на Еквадор е сравнително непозната. Може ли да ни поговориш малко за нея?

Моята култура и моите корени са от гр. Кито, Еквадор, където съм се родил. Преди да дойдат испанските конкистадори тя е позната и според мен е от много високо ниво. Древните местни са познавали много добре архитектурата, обработката на злато и платина, керамиката. Една от най-старите керамики в света е открита в Еквадор. За мен това е култура и укрепване на душата на коренното население, което е уникално.
След завладяването на Новия свят, процесът в изкуството и културата продължава със смесване и влияния от Италия, Франция и Испания. Например част от църквите в Кито са известни като световни паметници на културата, а градът е първата испанска културна столица извън Испания. Според моята историческа памет всичко което казах е важно, защото в Европа, моята държава се приема като страна от третия свят. Това предизвиква в мен носталгия и тъга, защото не се оценява това, че Еквадор има собствена много древна култура. Аз трябва да оценявам и уважавам това което виждам в Европа, но моята култура от където идвам нито се оценява, нито се уважава, но има интерес да се опознае, което е важно. Има страни които са богати и с развита икономика и технология, а ние сме бедна икономически страна и заради това няма голям интерес. Според мен културата на Америка преди Христофор Колумб е богатство, дух и душа.

Как се чувстваше на предния форум „БезГраници“ и какви очаквания имаш за новото издание тази година.

Advertisement

За мен това е много полезен опит да бъда там с артисти от цял свят. Останах с чувството, че всички там сме като братя и сестри и наистина е без граници и, че говорим на един и същи език. Да познаваш езика на другия е в улеснение, но езика на изкуството винаги е по-важен.

В твоите произведения имаш ли влияния от европейското изкуство? Разкажи ни!

Мисля, че практически имам много малко влияние. Повече научих техники в Испания, например от Антонио Лопес от университета на Навара. Поддържам идеята за начина ми на мислене за моята култура и пресъздаване в моите произведения винаги образа на Андите, на Еквадор и все едно, че съм там. По-добре казано, имам съпреживяване и взаимодействие с артисти или личности от Испания.

Много благодаря!

Благодаря и на теб също.

Advertisement

Реализирано е със специалното съдействие на арт мрежа „Скендерман“ във връзка със шестото издание на Международния арт форум „БезГраници“. Фестивалът е продукция на „Стопанска камара“ – Варна, „Двореца“ – Балчик и арт мрежа „Скендерман“

Continue Reading
Advertisement