Connect with us

Култура

Художникът Жорж Папазов като писател

Avatar

Публикувано

на

Hudojnikyt-GP-kato-pisatelЗа радост на почитателите на Жорж Папазов, на 27 октомври 2014 г. излиза от печат книга, посветена на литературното му творчество с автор Румяна Л. Станчева.

„Всички знаят, че Папазов е писал книги на френски език. Просто никой не смята това за свръхважно за един художник“, споделя авторката и решава да вербализира художествените му изображения и да запознае читателя с непознатите в превод на български негови романи и мемоарите му за известни личности от артистичните среди във Франция, сред които Жул Паскин и Андре Дерен. Създаваните от Папазов картини са в центъра на авангардните сюрреалистични тенденции през 20-те и 30-те години на XX век – той е показвал работите си на изложби в цяла Европа и в САЩ. Нерядко са се разгаряли спорове около стила му, но по-обстойните анализи са публикувани едва след смъртта му.

Румяна Л. Станчева е професор в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, доктор на филологическите науки, доктор хонорис кауза на Университета на Артоа, автор на книги по балканистика и по сравнително литературознание (румънска, френска и българска литература).

Continue Reading
Advertisement