Connect with us

Музика

Хюго Рейс избра София за старт на европейското турне на The True Spirit

Avatar

Публикувано

на

снимка: WENDY MORRISSEY

Първото европейско турне на австралийците The True Spirit  от 2009г. насам започва на 29 октомври 2015 (четвъртък) в клуб *Mixtape 5*, B-Side в рамките на фестивала Alarma Punk Jazz на програма „Христо Ботев”.

The True Spirit на Хюго Рейс е група с 25-годишна история. В началото на 90-те през нея преминават Александер Хаке (Einstürzende Neubauten), Мик Харви (The Bad Seeds), Робин Касинадер (The Wreckery), както и сенегалският перкусионист Наго Куате. Въобще – цялата история на австралийския упадъчен пост-пънк-блус + щипка европейски авангард и наченки на западноафриканската линия, която Хюго развива години по-късно с Dirtmusic. В настоящия си състав The True Spirit се оформят някъде към средата на 90-те. А новият албум (издание на Glitterhouse) се появява след близо 7-годишна пауза.

[media-credit name=“снимка: ANNE ALGAR“ align=“aligncenter“ width=“650″]The TRUE SPIRIT, photo by ANNE ALGAR[/media-credit]

В София пристигат в състав Хюго Рейс (китари, вокали), Нико Манси (кийборди), Микеланджело Русо (електроники), Брет Полинес (барабани, перкусии) и Брайън Колечин (бас), същият line-up от станалите класически вече албуми Goldstreet Sessions (2003), Taoist Priests (2006) и 53rd State (2008). Миналата седмица из интернет пространството циркулира и новият видеоклип на групата – Bring Me Wine. Песента е от новия албум на групата The Spirit, който излезе през май (мнозина от вас вече го имат на винил или диск, Хюго Рейс донесе няколко ценителски бройки през лятото, когато беше, напомняме, на солово турне в Европа – представен отново от Alarma Punk Jazz в София). А ето какво разказва и самият Хюго Рейс в интервю за Портал „Култура” за този дългоочакван албум, появил се след 7-годишна пауза:

„Идеите, вижданията и звученето, които споделяме в The True Spirit, са нещо, което аз лично не съм имал с никоя от другите си групи. Но тъй като не живеем на един и същи континент, най-трудното е да се съберем заедно за дълго време. Така че за този албум се договорихме в него да участват само членовете на групата, които живеят в Австралия – общо петима души. Което не значи, че ще спрем да работим с музикантите от The True Spirit от САЩ и Берлин, но за този албум специално имахме нуждата да го създадем по стария начин – пребивавайки на едно и също място дълго време. Почувствахме, че този албум трябва да бъде създаден по добрия стар физически старовремски начин. Отне ни три години – наехме една къща близо до Мелбърн и наистина договорката ни беше да прекараме възможно най-дълго време заедно, за да развием идеите си – без натиск и предварителни очаквания, разбира се. И за тези три години усетихме, че албумът се създава сам, по най-естествен начин: нямаше нужда да го конструираме – всичко започна да си идва на мястото от само себе си. И той е наистина съвместно дело между мен и останалите четирима музиканти. Така е в The True Spirit – ако само аз пишех цялата музика, тогава не бих имал нужда от такава група, а тук е тъкмо обратното – всичко създаваме и развиваме заедно. В албума излязоха 10 песни, а общо са 16, като останалите ще пуснем в отделни ЕР-издания. Така че това си е групова работа – продукт на истинско сработване на музикантите във времето и пространството. Често днес албумите се правят от дистанция, което понякога се получава, но понякога е много трудно да почувстваш какво иска да ти каже човекът, който е на другия край на света. Та затова имахме нужда наистина да сме в едно помещение за дълъг период от време, за да създадем именно такъв албум”.

Два дни след концерта на Hugo Race & The True Spirit на 29 октомври ще излезе и новата 10-инчова плоча на групата – False Idols (отново за лейбъла Glitterhouse), така че първите копия от това издание отново ще могат видени, чути и пипнати именно от вас.

Advertisement

Tour_Poster

За вярната публика на Хюго Рейс в България няма нужда да обясняваме, че именно с тази му група много рядко можем да го гледаме и слушаме в Европа. А фактът, че самият той реши европейското турне на The True Spirit да започне от София, говори достатъчно красноречиво за симпатията и уважението, които храни към тукашните си почитатели.

БИЛЕТИ в „Дюкян Меломан”, Ticketplus и Eventim:

  • Първите 30 броя – 17 лв
  • До края на септември – 20 лв
  • До 29 октомври – 25 лв
  • В на входа в деня на концерта – 30 лв

Continue Reading
Advertisement