Connect with us

Култура

„Царството“ през погледа на агностика Еманюел Карер

Avatar

Публикувано

на

Cover Tsarstvoto

На 21 октомври излиза „Царството“ на Еманюел Карер, удивително пътешествие във времето отпреди 2000 години или своеобразно „журналистическо разследване“ на описаните в Библията събития.

Царството“ (превод: Росица Ташева,  ИК „Колибри“) е истинско жанрово предизвикателство – нещо като есе, роман, историческо произведение или… автобиография. Авторът си задава въпроса: как се е стигнало дотук? Как един съвременен човек може да вярва, че Христос е възкръснал, а майка му го е заченала непорочно? Опирайки се на факти от собствената си биография и на опитите си да повярва в невъзможното, писателят съпоставя четирите Евангелия и Деянията на апостолите, проследява живота на лекаря Лука и тръгва по пътя на равина Павел, като се позовава на логиката, понякога на въображението си, и се опитва да извлече историческата истина, да ни разкаже как според него се е случила тази невероятна история и защо – и дали изобщо – все още са живи онези високо благородни и не дотам присъщи на противоречивата човешка природа предписания, проповядвани от Исус.

Еманюел Карер е известен френски кинокритик, сценарист и писател. Завършва политически науки, но изкуствата и литературата го влекат много повече. През 1984 г. издава първата си книга – „Смелост“. Пише и сценарии, един от които – „Снежният клас“ – получава наградата „Фемина“ (1995). Поразен от аферата Жан-Клод Роман, която разтърсва френското общество през 1993 г., той присъства на процеса и се свързва с убиеца с намерението да напише книга. Така се появява „Врагът“ – прозвище на Сатаната, на злото, подтикнало Роман да избие цялото си семейство. „Царството“ излиза през 2014 г. и печели награда на в. „Монд“, на сп. „Лир“ и на сп. „Поан“.

 

Continue Reading
Advertisement